Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Reálisabb helyzetértékelésre lenne szükség Magyarországon a gazdasági válsággal kapcsolatban, tudatosítani kellene, hogy "nem vagyunk egyedül és nem mi vagyunk a legrosszabbak" - mondta Akar László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója csütörtökön Budapesten.

A Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége (GTTSZ) éves közgyűlésén tartott előadásában Akar László rámutatott: a magyar gazdaság a 2009-ben várható GDP-visszaesése tekintetében az európai középmezőnybe tartozik, Írországban vagy a balti államokban például számos makrogazdasági mutató esetében sokkal drasztikusabb zsugorodást valószínűsítenek, mint Magyarországon. Egy másik példát említve hozzátette, a brit pénzügyi rendszer sokkal nagyobb válságban van, mint a magyar.

Akar László előadásában emlékeztetett arra, hogy a rendszerváltás utáni GDP-visszaesés 20 százalék körüli volt Magyarországon, s kiemelte azt is, hogy a reál-GDP és a lakossági fogyasztás 2009-ben még mindig 23-24 százalékkal a 2000-es szint felett alakul majd.