Vágólapra másolva!
A globális hitelválság egyik legnagyobb tavalyi áldozata az AIG biztosítótársaság volt, amely ugyan formailag nem ment csődbe, de gyakorlatilag állami ellenőrzés alá került. A társaságot az amerikai szövetségi kormányzat tartotta életben, 170 milliárd dolláros támogatással. Cserébe a politikusok szigorú ellenőrzést rendeltek el a cégnél - most kiderült, a jutalmak a korábban közöltek majdnem négyszeresét teszik ki.
Vágólapra másolva!

Az AIG már korábban is sokszor szerepelt a hírekben, hiszen nagy vihart kavart a társaságnál kiosztott jutalmak ügye. Miközben a válság majdnem elsodorta a céget, amely a világ egyik legnagyobb biztosítója volt 2008-ig, tavaly hatalmas bónuszokat kaptak a cég munkatársai.

A Politico című washingtoni újság most megtudta, hogy az AIG még a korábban publikáltaknál is több pénzt osztott szét alkalmazottjai és vezetői között. Mindez akkor derült ki, amikor a washingtoni képviselőház demokrata tagja, Elijah Cummings immár harmadszorra kapott "becslést" arról, hogy mennyi pénzt költöttek magukra az AIG emberei tavaly.

454 milliós jutalom

A május elsejei információk szerint valójában minden eddig közöltnél többet, 454 millió dollárt kaptak munkahelyi jutalomként a biztosító alkalmazottai.

Március végén ennek az összegnek csak a negyedét vallotta be az AIG a Politico érdeklődésére. Akkoriban a cég szóvivője 120 millióról beszélt, és ezt a pénzt állítólag hatezer munkatárs között osztották szét.

Korábban kilencről, aztán 120 millióról volt szó

Ez a 120 millió is jóval több volt, mint amiről pár nappal korábban a cég vezérigazgatója, Edward Liddy beszélt kongresszusi meghallgatásakor, a washingtoni képviselőház pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó albizottsága előtt. Liddy akkor ugyanis még csak 9 millióról ejtett szót.

Cummings képviselőt mindenesetre sokkolták az exponenciálisan növekvő kiadások. Nem érti a demokrata politikus azt sem - a Politicónak nyilatkozva -, hogy az AIG miért nem törekszik a hitelesség visszaállítására, miért nem igyekszik megszerezni a bizalmat, ami a cég számára olyan fontos lenne.

Az AIG szóvivője szerint a Politico korábbi kérdésére és a Cummings tudakozódására adott válaszok azért különböznek, mert "a kérdések máshogy voltak megfogalmazva". A szóvivő ugyanakkor megerősítette a lapnak, hogy most a 454 millió dolláros szám az igazi, "ez tükrözi az összes kompenzációt", ami "üzletvitelükben" felmerült.

Csak a központra gondoltak?

A 120 milliós összeg csak a vállalati központban és a nagyobb globális üzletágakban kiosztott jutalmakra vonatkozott. A mostani 454 milliós számban pedig már természetesen beleértendő a korábban közölt 120 millió is.

Washingtonban korábban az keltette a legnagyobb felháborodást, hogy éppen abban az üzletágban osztottak ki hatalmas jutalmakat, amely az AIG bukását okozta. A pénzügyi termékekkel foglalkozó csoportnál ugyanis 165 millió dollárt ajánlottak jutalomként. Mindez azután történt, hogy az amerikai állam 170 milliárd - nem millió! - dollárt volt kénytelen az AIG rendelkezésére bocsátani a csőd elkerülésére.

Az AIG összeomlása rendkívüli sokkot okozott volna nemcsak az USA, hanem az egész világ pénzügyi rendszerében. A Lehman Brothers tavaly szeptember 15-ei összeomlása megmutatta, hogy milyen következményekkel járna egy hasonló bukás, hiszen a Lehman összeomlása is jelentősen hozzájárult a bankközi kamatok emelkedéséhez, a hitelpiacok befagyásához.

Az AIG-t térdre kényszerítő részleg embereinek egyébként a cég állítólag azért ajánlott fel 165 milliós jutalmat, hogy ne hagyják el a vállalatot. Ezért hívták ezt úgynevezett "visszatartási" jutalomnak.