A válság ellenére is javított az Oberbank

Vágólapra másolva!
Az Oberbank az elmúlt évet a gazdasági válság ellenére 114 millió euró adózás utáni nyereséggel zárta, ami 1 százalékkal haladja meg az előző évit, a 2008. évi üzleti nyereség 206,4 millió euró lett, ez 13,2 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál - mondta Franz Gasselsberger, az Oberbank AG Linz vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!

Az elsősorban regionális, univerzális bankként működő hitelintézet tevékenységének fő területei Ausztria, Bajorország, Csehország, Magyarország és Szlovákia. A hitelintézet tavaly 8 új fiókot nyitott: hármat Magyarországon, kettőt Csehországban, kettőt Bajorországban és egyet Ausztriában, az idén pedig április 2-án Szlovákiában is piacra lépett a pozsonyi fiók megnyitásával.

A vezérigazgató elmondta: a válság ellenére jelentősen nőtt a betétállományuk, sőt az ügyfeleknek folyósított hitelek összege is. A mérlegfőösszeg 6,9 százalékkal 15,3 milliárd euróra emelkedett tavaly, miközben a hitelállomány 8,8 százalékkal 9,5 milliárd euróra, a betétállomány pedig 13,3 százalékkal 10 milliárd euróra emelkedett.

Franz Gasselsberger elmondta: az Oberbank vezetése tavaly az utolsó negyedévben azt tapasztalta, hogy különösen Ausztriában, de a bank többi tevékenységi területén is az ügyfelek jobban bíztak a helyi regionális pénzintézetekben, mint a nagybankokban. Ennek köszönhetően a bank magas ügyfélbetét-állománya miatt az Oberbankot nem érintik a bankközi piacon jelentkező refinanszírozási problémák. Sőt, összbanki szinten tavaly még növelte is hitelezési aktivitását az Oberbank.

Elmondta: a pénzügyi válság felgyorsulása előtt, 2008. szeptember 30-án az Oberbank betétállománya 9,581 milliárd euróra rúgott, ami tavaly az utolsó negyedév végére 10,02 milliárd euróra emelkedett. A bank tavaly összességében 9,5 milliárd euró hitelt közvetített ki, ami 8,8 százalékkal magasabb a 2007 végi 8,7 milliárd euró hitelállománynál.

A magyarországi tevékenységről a vezérigazgató kifejtette: jelenleg négy fiókkal rendelkezik az Oberbank Magyarországon, kettő Budapesten, egy-egy fiók pedig Győrött, illetve Szombathelyen áll az ügyfelek rendelkezésére. Magyarországon 1.200 ügyféllel és 2.000 számlával rendelkezik a bank.

Aláhúzta: az Oberbank vezetése nehéznek ítéli a 2009-es üzleti évet, ennek ellenére abban bízik, hogy a pénzintézet egyfajta "házibank" szerepet tölt be az ügyfelek körében, emiatt további bővülésre számítanak. Egyelőre az újabb magyarországi fiókalapítások helyszíneit még nem véglegesítette a pénzintézet, de az Oberbank Magyarországon továbbra is jó piaci lehetőségeket lát.

Kérdésre a vezérigazgató közölte: az Oberbanknak nincs szüksége osztrák állami tőkemegerősítésre.