Visszarántották a forintot az amerikaiak

Vágólapra másolva!
Mérsékelt gyengüléssel nyitott a magyar deviza kedden, az euró árfolyama 16 óra körül 283 forint fölött is állt, de a kedvező tengerentúli hírek miatt komoly erősödés indult a bankközi devizapiacon. Elemzők szerint szerdán jöhet 278 forintos euróárfolyam.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

Kedden késő délután 280,73 forintba került egy euró, a magyar pénz jegyzése csaknem 3 forintot jött le szinte percek alatt a vártnál jobb amerikai makroadatok, illetve a jó New York-i tőzsdenyitás miatt.

"A nemzetközi folyamatokhoz hasonlóan a forintpiacon is egészen 283,50-ig tartó gyengülést tapasztalhattunk a délutánig az euróval szemben, viszont a jobb amerikai adatok hatására szárnyra kapó Wall Street a régiós devizákra is pozitív hatással volt" - fogalmazott Sörös Csaba. Az euró/forint 17 órára 281 környékére tért vissza és amennyiben kitart az optimizmus a nap végéig a tengerentúlon, akkor holnap mindenképpen 280 alatti, akár 278-as kurzus is elképzelhető a Takarékbank elemzője szerint. (Szerdán végül nem indult meg az erősödés, sőt, 283 főlé ment az árfolyam.)

Az optimizmust az okozta, hogy évek óta nem tapasztalt fellendüléssel 54,9 pontra szökött a Conference Board vezető amerikai gazdaságkutató csoport fogyasztói bizalmi indexe májusban. Áprilisban 40,8 ponton állt a mutató, a májusi érték nyolc havi csúcsnak felel meg.

Kedden reggel lejtőn kezdett a forint. Az euró jegyzése a hétfő délutáni 280 forintos szintről 281 forint fölé emelkedett 10 óra környékére, azaz gyengült a magyar fizetőeszköz. A dollár árfolyama ezzel párhuzamosan 200 forintról 202 forintra változott, a svájci frank jegyzése pedig 184 forintról 185,50 forintra módosult. Kora délutánra tovább esett a magyar pénz értéke, 16 óra körül egy euróért 283,17 forintot kellett adni, a dollár 203,79 forinton állt, a svájci frank pedig 187,11 forinton forgott.

Az MTI tudósítása szerint kedden a befektetők a dolláreszközöket részesítették előnyben az észak-koreai atom- és rakétakísérletek láttán, az eurót pedig a nap folyamán gyengítették a német bankrendszer gondjairól, a német gazdaság nagy visszaeséséről és az Európai Központi Bank gazdasági előrejelzéseinek várható további rontásáról szóló hírek is. Így a kelet-közép-európai valuták is visszaestek kissé a kereskedés első felében, élen a forinttal, amely a legtöbbet nyerte a korábbi hetekben. Estefelé a veszteség azonban mérséklődött.

A távirati iroda összefoglalója szerint a forintot segíti, hogy az IMF és az Európai Bizottság múlt hétfőn rokonszenvvel tudomásul vette a megemelt államháztartási deficitcélt, most hétfőn pedig a Magyar Nemzeti Bank a legújabb kamatdöntésével változatlanul hagyta alapkamatát, későbbi csökkentés kilátásával, ami viszont jót tenne a gazdasági növekedésnek.