Csak Ausztria fektet be többet nálunk Horvátországban

Vágólapra másolva!
A magyar cégek által Horvátországban befektetett összeg nagysága alapján Magyarország lett 2008-ban a második legnagyobb befektető - derül ki a Horvát Nemzeti Bank (HNB) által szerdán publikált előzetes adatokból.
Vágólapra másolva!

A magyar cégek összesen 900,2 millió euró tőkével szálltak be a horvát gazdaságba, ami csaknem kétszerese az eddigi rekordévnek számító 2003 adataihoz képest. A HNB kimutatása szerint a magyar befektetők a 2007-es harmadik helyről Belgiumot megelőzve kerültek a második helyre, az első helyen szereplő osztrák cégek összesen 1011,5 millió eurót fektettek be Horvátországban.

Az 1993 óta nyilvántartott adatok szerint Magyarországról eddig összesen 2106,5 millió euró tőke áramlott az Adria-menti államba, így 16 év során összességében Ausztria, Hollandia és Németország után a negyedik legnagyobb befektetők lettek a magyarok.

Az adatokból is kitűnik, hogy a magyarok szempontjából rekordnak számító 2008-as évben a legnagyobb befektetés az olajiparban történt, vagyis a Mol az általa az INA részvényeire tett nyilvános ajánlattételével érte el a rekord összegű invesztíciót.

Horvátországban összességében tavaly 2,93 milliárd euró értékű külföldi befektetés érkezett, ami mintegy 730 millióval kevesebb az eddigi legjobb évnek számító 2007-hez képest. A külföldi befektetők 16 év alatt és az elmúlt évben is elsősorban a bankszektorban és az olajiparban láttak fantáziát.