Vágólapra másolva!
A nemrég megalakult Bajnai-kormány figyelmébe ajánlja a Világbank a válság nyújtotta lehetőséget a szükséges magyarországi reformok elindítására. Az intézmény szerint a pénzügyi stabilitási gondok azonnali kezelése a régió országainak egyetlen esélye.
Vágólapra másolva!

"Az új magyar kormánynak nagyjából ugyanazt tanácsolnánk, amit az előzőnek: a válság egyben lehetőség a régóta régóta esedékes reformok végrehajtására" - mondta az MTI kérdésére válaszolva Sigeo Kacu világbanki alelnök a washingtoni székhelyű intézmény pénteki sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta, hogy a Világbank szorosan együttműködik a magyar kormánnyal a régóta rendezésre váró kérdések megoldásában, egyebek mellett a szociális politika, a nyugdíjreform terén. Az európai és közép-ázsiai régióért felelős alelnök hozzátette: Magyarországon természetesen tovább kell dolgozni a pénzügyi rendszer erősítésén is. Azt mondta, a közép-kelet-európai régió bankjainak bármilyen valódi válsága bumerángként ütne vissza a nyugat-európai anyabankokra, súlyos helyzetet idézve elő azok országaiban.

Indermit Gill, a Világbank vezető közgazdásza rámutatott: a globalizációnak ugyanazok az erői, amelyek 1990 óta Kelet-Európa és Közép-Ázsia jelentős fejlődéséhez vezettek, most feltárták a térség országainak sebezhetőségét, a világ többi részétől való függőségüket.

Kifejtette, hogy a feltörekvő gazdaságoknak a nagy pénzügyi ösztönző programokhoz túl kicsi a mozgástere, vagy egyáltalán nincs. Ezért az a legjobb, ha fenntartják külső piaci kapcsolataikat, főleg azokkal az országokkal, amelyek végre tudnak hajtani ilyen élénkítő programokat. A szóban forgó régió legtöbb országának nincs választása, egyet tehet: azonnal kezeli a pénzügyi stabilitási gondokat.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet: ezeknek a gazdaságoknak arra elegendő forrásuk és lehetőségük van - bár kevés alternatíva közül választhatnak -, hogy kezeljék a válság következményeit, a szegénységet és a munkanélküliséget. A legszegényebb országok számára ez azt jelenti, hogy fenn kell tartaniuk a munkaerőpiaci kapcsolatokat a külfölddel.