Vágólapra másolva!
A Magyar Energia Hivatal közleménye szerint a Szurgutnyeftyegaz bejelentette 21,22 százalékos tulajdonosi részesedését április kilencedikei levelében. A hivatal azonban kérdéseket intézett az orosz céghez, amelyekre eddig nem kaptak választ, azaz tudomásul még nem vették a tulajdonszerzést. Az [origo] megkeresésére a Szurgutnyeftyegaz nem kívánt nyilatkozni az ügyről.
Vágólapra másolva!

A MEH-közlemény szerint a hivatal a tudomásulvétel visszaigazolását megelőzően a befolyásszerzéssel kapcsolatban számos kérdést tett fel a Szurgutnyeftyegaz részére. A kérdésekre várják az orosz cég válaszait. A Szurgutnyeftyegaz központjában az [origo]kérdésére nem adtak információt az energiahivatali bejelentésről, és nem kívántak nyilatkozni arról, hogy részt vehet-e a cég a Mol közgyűlésén.

A Magyar Energia Hivatal azért hozta adott ki közleményt, mert kedden a Napi Gazdaság azt írta: az orosz vállalat nem jelentette be a MEH-nél a Molban szerzett több mint 20 százalékos tulajdonszerzését. Ennek következtében pedig nem szavazhatnak, sőt lehet, hogy be sem mehetnek a csütörtöki éves rendes Mol-közgyűlésre a hatályos gáztörvény alapján.

A MEH közleményéből ugyanakkor kitűnik, hogy mivel eddig nem kaptak válaszokat a kérdésekre, még nem vették tudomásul az orosz cég tulajdonszerzését.

A Mol egyes részvényesekkel kapcsolatban nem adhat ki információt. A közgyűlésen az a részvényes vehet részt, amelyiket a cég igazgatósága az április 14-i ülésén a részvénykönyvbe bejegyzett. A könyvbe azokat a részvényeseket jegyezték be, amelyek megfelelnek a jogszabályi előírásoknak.

Az MTI forrásai szerint az orosz céget nem jegyezték be, így az nem vehet részt vehet a közgyűlésen, és nem szavazhat.

Az osztrák OMV március végén jelentette be, hogy Oroszország negyedik legnagyobb olajvállalata 1,4 milliárd euróért megvette tőle a 21,2 százalékos Mol-pakettjét. Az orosz cég április 8-án kapta meg a részvényeket, a közgyűlési részvételhez szükséges tulajdonosi megfeleltetés fordulónapja pedig április 9. volt.

A tulajdonosváltás élénk visszhangot váltott ki Magyarországon a gazdasági és politikai szereplők között, a nyilatkozók egy része, ha nem is ellenségesnek, de barátságtalannak tekinti az oroszok tulajdonszerzését. Részben azért is, mert előtte nem történt politikai egyeztetés. A Mol, mivel nem ismeri a Szurgutnyeftyegaz szándékait, pénzügyi befektetőként kezeli az orosz vállalatot.