Maradt a 9,5 százalékos jegybanki alapkamat

Vágólapra másolva!
Amint arra az elemzők többsége számított is, nem változtatott a jegybanki alapkamat 9,5 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa hétfői ülésén.
Vágólapra másolva!

A monetáris tanács változatlanul hagyta az alapkamatot, javaslat csak a 9,5 százalékos alapkamat tartására volt - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke hétfőn, a monetáris tanács ülését követő sajtótájékoztatón. A monetáris tanács egyhangúan döntött. A monetáris tanács tavaly október 22-én 8,5 százalékról 11,5 százalékra emelte az alapkamatot, majd azóta több ütemben csökkentette a rátát, így alakult ki a most változatlanul hagyott 9,5 százalékos szint.

A magyar gazdaság romló növekedési kilátásaira nemcsak a pénzügyi és világgazdasági válság, és a bankok visszafogott hitelezései hatnak, de rövidtávon a kormányfő által bejelentett kiigazítási intézkedések is, amelyek hosszabb távon segíthetik a növekedést - jelentette ki a jegybank elnöke.

Simor András kifejtette: bár részleteiben még nem ismert az adóváltozások mértéke, a monetáris tanács úgy ítéli meg, hogy ezek a kormányzati intézkedések rövidebb-hosszabb ideig eltéríthetik az inflációt a 3 százalékos céltól. Mivel a tervezett áfa-, és jövedéki adó emelések kereslethiányos gazdaságban valósulnak meg, a tervezett 3 százalékos inflációs horizonton vélhetően nem lesz tartós hatásuk.

A jegybank elnöke elmondta, hogy egyelőre nem számítható ki az inflációra gyakorolt kormányzati hatás, mint ahogyan a GDP csökkenéséről sem mondott részletes előrejelzéseket Simor. A mostani megszorításokról azt mondta, ezek a kormányzati intézkedések a korábban általa szorgalmazott kiadáscsökkentéstől azzal térnek el, hogy most nem elsősorban az adókat lehet ezekből mérsékelni, hanem a hiányt.

Simor szerint strukturális reformnak tekinthető a nyugdíjrendszer átalakítása, amely a gazdasági aktivitást növelheti. Erre, vagyis az aktív dolgozók számának növelésére, illetve a költségvetési elvonás mérséklésére van szüksége Magyarországnak. Szerinte olyan pályára kell állítani az országot, amely az adósságállomány tartós csökkenését eredményezi.