Vágólapra másolva!
Mintegy 300 dolgozójától kell megválnia "a körülmények hatására" az ISD Dunaferr Zrt.-nek; az elbocsátottak helyzetén kedvező feltételekkel és elhelyezkedési támogatással könnyítnek - közölte szerdán a társaság. A cég a létszámleépítéssel egy időben közel 100 kölcsönzéssel foglalkoztatott munkatársával sem hosszabbítja meg a szerződését, valamint további néhány száz alkalmazottjának lehetővé teszi a korengedményes nyugdíjba vonulást.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A több mint 7200 dolgozót foglalkoztató vállalatcsoport vezetésének döntése a nemzetközi piaci környezet, az iparági folyamatok és a vállalatcsoport negyedéves eredményeinek elemzésén alapul. Az ISD Dunaferr csoport az év első negyedében 15 milliárd forintot meghaladó adózás előtti veszteséget szenvedett el, ami a 2008. év végén módosított előrejelzésnél is jelentősebb. Árbevétele ugyanezen időszakban 45 milliárd forint volt, ami 40 százalékos visszaesést jelent.

A cég tavaly 34 milliárd forint adót fizetett. A 2004. évi privatizáció óta osztalékot csak egyszer, 20 milliárd forint összértékben, 2008 közepén fizetett, miközben 130 milliárd forintot, a privatizációs szerződésben vállalt összeg kétszeresét fektette be a gyár fejlesztésébe.

A világgazdasági válság hatásainak ellensúlyozására piaci pozíciói és a munkahelyek megőrzésének érdekében tavaly év végén a cégcsoport vezetése kiadáscsökkentő intézkedések bevezetése mellett döntött. A nemzetközi üzleti környezet további romlásának következtében viszont azok elégtelennek bizonyultak. A cégvezetés március közepén ezért négynapos munkahét bevezetését javasolta, de a kezdeményezést a szakszervezetek elutasították.

Céges alapítvány segít az elbocsátottaknak

Bár a "körülmények hatására" a társaságnak mintegy 300 dolgozójától meg kell válnia, a munkahelyüket elvesztett munkavállalók - amennyiben jogosultak rá - többféle támogatást is kapnak a Foglalkoztatásért Acélalapítványtól, amelyet a csoport tagvállalatai bérköltségének fél százalékos befizetéséből tartanak fenn.

Az alapítvány a szükséges feltételek megléte esetén az első évben az állásukat elvesztetteknek fizetésük 80 százalékát, majd fél-fél évig annak 65, illetve 50 százalékát fizeti. Újraelhelyezkedési támogatást nyújt azoknak, akik rövid időn belül nem találnak másik munkahelyet. Segítséget nyújt még egyebek között az oktatáshoz, képzéshez, továbbképzéshez, a munkahely-kereséshez, a vállalkozóvá váláshoz.

A cselekvési programról és a létszámleépítési szándékról kedden tájékoztatták a szakszervezeteket - mondta el a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke. Mucsi Zoltán úgy tudja, hogy a csoportos létszámleépítést szerdán be is jelentette a cég a munkaügyi központnak.

Az ISD Dunaferr hat hónapja folytat tárgyalásokat a magyar kormánnyal egy kölcsönt és részleges kompenzációt tartalmazó csomagról. A Dunaújvárosi Hírlap írása szerint a város polgármestere úgy tudja, hogy erről valószínűleg az új kormány első ülésén döntenek.