Háromszáz körül hánykolódik az euró

Vágólapra másolva!
Az euró régóta nem lépte át a 300 forintos határt olyan egyértelműen, mint kedden reggel, a pesti devizapiac nyitása után. Háromnegyed tíz körül erősödött ugyan a forint, ekkor 298 közelébe is jutott, ám a kurzus ezután visszatért 300 fölé. Negyed tizenkettőkor viszont egyértelműen erősebb lett a magyar pénz, ekkor 298,50 körül mozgott az árfolyam.
Vágólapra másolva!

Már hétfőn tesztelték a 300 forintos szintet a befektetők, de akkor még az euró jegyzése visszatért 299,50 forintra.

Kedden reggel egy ideig 301 forint fölött is járt az euró. A forint keddi gyengülését Gondi István, a Raiffeisen kereskedője azzal magyarázta, hogy Amerikából rossz hírek érkeztek. Az ottani bankrendszerrel kapcsolatos bizonytalanság miatt megingott a piaci szereplők bizalma. Ilyenkor persze a befektetők a hagyományos menedékhelyet, a dollárt - és részben a japán jent - keresték, az euró gyengült.

Az euró értékvesztése a forintra erősebben hat, hiszen bizonytalan nemzetközi hangulatban a befektetők a kockázatosnak számító magyar devizát ritkán keresik. Ezért értékelődött le a forint az euróhoz képest is.

Késő délelőtt viszont a német ZEW index kedvező alakulása miatt javult a forint, ekkor 298,50 közelébe erősödött a jegyzés.

Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője szerint az euró ma 298-304 forint között mozoghat, a héten pedig első sorban a részvénypiacok iránya fogja meghatározni a kereskedést. Az elemző szerint, ha romlik a befektetői hangulat és a tőzsdék tovább esnek, akkor az MNB-nek lehet, hogy újra közbe kell majd lépnie a forint védelmében.

Az Erste szakértői szerint a forintgyengülés irányában 304, azt követően pedig 310 forintos euróárfolyamnál található erősebb ellenállás.

A szóban forgó árfolyamszintek egyfajta küszöböt jelentenek, itt komoly értékű pozíciókat alakítottak ki a befektetők, ha a jegyzés eléri az említett határt, akkor ezeken a szinteken megállhat az addigi esés és visszafordulhat a jegyzés. A másik irányban is akadnak erős szintek, amelyeket támasznak nevezünk, az Erste szerint ilyenek 297, illetve 293 forintnál találhatók.

A Budapesti Értéktőzsde nyitásáról itt olvashat.