Előszűrik Kínában a hitelkártyaigénylőket

Vágólapra másolva!
A hitelkártyákkal való visszaélések elharapódzása miatt kínai banki vezetők az igénylők alaposabb előszűrését sürgetik. Az ázsiai ország pénzintézetei közel 1,8 milliárd hitelkártyát bocsátottak ki, miközben a visszaélések száma egy év alatt 140 százalékkal emelkedtek.
Vágólapra másolva!

A Kínai Népi Bank egyik vezető tisztségviselője a jövendőbeli kártyabirtokosok gondosabb ellenőrzését szeretné elérni, azaz a személyazonosító igazolvány mellett az igénylők számláinak visszamenőleg történő átvizsgálását szorgalmazza.

A szigorításra a kínai közbiztonsági minisztérium adatai szerint is szükség lehet, ugyanis tavaly április és szeptember között országszerte mintegy 176 millió jüan (5,6 milliárd forint) értékben összesen 3676 esetben éltek vissza a kártyákkal, és ez mintegy 140 százalékos emelkedést jelent az előző év hasonló időszakához képest.

Az ügyfelek gondosabb megválasztása mellett a kínai központi bank a pénzintézeteket az úgynevezett okos bankkártyák kiadására ösztönzi, amelyek a mágnescsík mellett egy chipet is tartalmaznak, az ilyen hitelkártyákat már klónozni is nehezebb.

A hitelkártyákkal történő visszaélések emelkedése a kártyás vásárlások robbanásszerű terjedésével magyarázhatók. Sokan még mindig úgy vélik, hogy a világ legnépesebb országában az elektronikus pénzforgalom helyett a készpénzt jobban kedvelik.

A hitelkártya kiállítások száma viszont azt mutatja, hogy minden lakosra több mint egy plasztiklapocska jut, és ez a 2001-ben forgalomban lévő 380 millió hitelkártyához képest jelentős lépésnek számít.

A kártyákkal végrehajtott pénzügyi tranzakciók értéke a 2001. évi 8 billió jüanról (257 ezer milliárd forintról) 2007-re 116 billió jüanra emelkedett. A kártyatulajdonosok egyre kevesebbet használnak készpénzt, a visszaélések visszaszorítására a jogalkotóknak is fel kell készülniük.