Gyengülésben a forint volt a legjobb a régióban

Vágólapra másolva!
Az euró 295 forintig erősödött a pénteki kereskedésben délután háromnegyed ötig. A kormányprogram körüli bizonytalanság és a rossz gazdasági helyzet hátrányt jelent a régió devizáihoz képest.
Vágólapra másolva!

A zloty és más régiós devizák egyaránt gyengültek pénteken, de ezek közül a forint teljesített a leginkább alul - kommentált Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője. A mára valószínűsített 292-295-ös sávon belül mozgott a forint, igaz, ennek gyengébbik oldalán tartózkodott délután.

A hétfői kamatdöntő ülésen tartást valószínűsít az elemző, az azutánin viszont elképzelhetőnek tart egy kamatvágást. Az állampapírpiacon nem volt nagy mozgás, egyedül az Államadósság-kezelő Központ bejelentése volt releváns, mely szerint április 23-án újraindul a tavaly októberben leállított állampapír-aukció.

Az ÁKK célja a kínálat csökkentése és a piac stabilizálása volt az aukciók leállításával. Azóta egyszer, február 12-én volt egy eseti kibocsátás. A jövő héten 5-5 milliárd forint értékben három fajta lejárattal fog kibocsátani papírokat az AKK a piac tesztelése céljából.

Ezután kéthetente tartanának újabb aukciókat egy rugalmasabb rendszerben. Emellett viszont az AKK továbbra is megtartaná a visszavásárlási aukcióit. Ettől Sörös Csaba hozamemelkedést vár a közeljövőben. Mint fogalmazott: "remélhetőleg nem túlzott mértékben és ez nem fog újra piaci instabilitáshoz vezetni."

Kamatpolitika Londonból nézve

A kamatpolitika alakulásáról Londonban másként gondolkodnak. Legkorábban a nyáron válhat lehetségessé a következő magyarországi jegybanki kamatcsökkentés, mondták az MNB Monetáris Tanácsának hétfői ülése előtt londoni feltörekvő piaci elemzők.

Az MTI által kérdezett, illetve előrejelzéseikben szemlézett nagy londoni házak közül a Barclays Capital befektetési csoport az egyik azok közül, amelyek nyárra várják a kamatcsökkentési ciklus folytatódását.

A cég jelenlegi előrejelzése augusztusra valószínűsíti a következő, negyed százalékpontos csökkentést. A Barclays Capital londoni elemzői az idei harmadik negyedév végére 9,00, a negyedik negyedév végére 8,25, 2010 első negyedévének végére 7,50 százalékos MNB-kamatszintet jósolnak a jelenlegi 9,50 százalék helyett.

Egy százalékpontos csökkentés lehet idén

Ugyancsak nyárra várják a legközelebbi csökkentést a UBS bankcsoport londoni befektetési részlegének szakértői, akik az idei év egészére 1,00 százalékpontos pénzügypolitikai enyhítési előrejelzést tartanak érvényben, a forintárfolyam alakulásának függvényében.

A Goldman Sachs pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői szerint is a forintárfolyam áll a Monetáris Tanács figyelmének középpontjában. A cég hétfőre - a citybeli konszenzussal egyezően - nem vár kamatmódosítást, ugyanakkor valamelyest enyhített korábbi előrejelzésén, amely még úgy szólt, hogy tizenkét havi távlatban sem várható kamatcsökkentés Magyarországon.

Várják a szigorú gazdaságpolitikát

A GS londoni szakértői most azzal számolnak, hogy ha az új magyar kormánynak sikerül életbe léptetnie a költségvetési takarékossági csomagot, az lehetőséget teremthet a pénzügypolitikai enyhítésre az idei év későbbi szakaszában.

A Goldman Sachs kiemeli, hogy a forintárfolyam elmozdult a korábbi mélységi rekordokról a térség iránti hangulat javulásával, a ház szerint ugyanakkor a további árfolyamkilengések kockázata még nem múlt el.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének előrejelzése is kamattartást jósol hétfőre, azzal a megjegyzéssel, hogy ha az euró forintárfolyama 300 alatt stabilizálódik, "az csökkenti a kamatemelés kockázatát".

A cég őszre valószínűsíti a magyarországi kamatcsökkentések folytatódását, és az év egészére 1,00 százalékpontos enyhítést vár. A JP Morgan távlati prognózisában 2010 első negyedévének végére 8,00, 2010 közepére 7,50 százalékos MNB-kamatszint szerepel.