Nem látszik a vége a brit állásvesztési hullámnak

Vágólapra másolva!
Jóval kétmillió fölé emelkedett a februárral zárult negyedévben a brit munkanélküliek száma, az állástalanság 1997 óta nem volt ilyen nagy.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

Február végén 2,1 millióan voltak állás nélkül Nagy-Britanniában a munkaképes korú lakosságon belül, 177 ezerrel többen, mint december elején, közölték a brit statisztikai hivatalban szerdán. Ez a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) szabványai alapján számolva 6,7 százalékos aránynak felelt meg.

A munkanélküliek száma már a januárral zárult három hónapos időszakban átlépte a kétmilliós lélektani határt: annak a negyedévnek a végén 2,03 millióan kerestek munkát Nagy-Britanniában.

Az újonnan segélyért folyamodók száma ugyanakkor a várakozásnál jóval kisebb mértékben nőtt: februárban 73 700 ellátási kérvényt adtak be, ami alig több mint a fele az előzetes elemzői becslésnek.

Ez azonban szakértők szerint nem jelez fordulatot, és a vélemények megegyeznek abban, hogy a munkanélküliség tovább növekszik a súlyosan recessziós brit gazdaságban.

A Brit Iparszövetség (CBI) jelenleg érvényes előrejelzése szerint az állástalanok száma 2010 második negyedében tetőzik valamivel 3 millió felett; ez 9,6 százalékos munkanélküliségi arány lenne.