Vágólapra másolva!
Az amerikai Bancorp Inc. kedden 419 millió dolláros, részvényenként 24 centes adózott eredményt jelentett az első negyedévről, 60 százalékkal kevesebbet a tavalyi első negyedévinél. Ez jobb az elemzők részvényenként 20 centes várakozásánál, és főleg jobb a tavalyi utolsó negyedévi, 687 millió dolláros veszteségnél.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Ám a tíz legnagyobb amerikai kereskedelmi bankcsoport egyike, a Bancorp is a rossz adósságok meredek növekedéséről adott számot: kockázati tartalékolását az egy évvel korábbi 833 millió dollárhoz képest 1,3 milliárd dollárra emelte, de csökkentette a tavalyi utolsó negyedévi 3,7 milliárd dollárról. Tavaly a Bancorp vesztesége 1,873 milliárd dollár volt adó után, előzőleg, 2007-ben 14,34 milliárd dolláros adózott eredményre tett szert.

Korábban a legnagyobb amerikai bankok közül mások is vegyes eredményekről számoltak be. A Bank of America hétfőn 2,81 milliárd dolláros, részvényenként 44 centes adózott eredményt jelentett az első negyedévről, ez több mint kétszer több az egy évvel korábbinál, azonban ezt részint a Merrill Lynch befektetési bank megvásárlása, illetve kínai bankrészesedés eladása támogatta. Az eredmény az után az 1,44 milliárd dollár után értendő, amelyet a Bank of America az amerikai kormánynak fizet osztalékként, annak elsőbbségi részvényei alapján.

Januárban az amerikai kormány 45 milliárd dollárnyi közpénzzel töltötte fel a Bank of America tőkéjét, támogatandó a bajba került Merrill Lynch 29,1 milliárd dollárba került beolvasztását is. Egyszeri tételek nélkül az egy részvényre jutó eredmény csak 17 cent volt, igaz, ez is messze jobb a 4 centes elemzői várakozásoknál.

Ám a Bank of America is a kintlevőségei minőségének további, erős romlásáról számolt be: a kockázati tartalékolást az első negyedévben 13,38 milliárd dollárra emelte a tavalyi utolsó negyedévi 8,535 milliárdról, illetve az egy évvel korábbi 6,01 milliárdhoz képest. A nem teljesítő eszközök után a tényleges leírások nettó 6,942 milliárd dollárra nőttek a tavalyi utolsó negyedévi 5,541 milliárdhoz képest, illetve az egy évvel korábbi 2,715 milliárdhoz képest.

Ezt követte a Bank of New York Mellon jelentése kedden arról, hogy az adózott eredménye az első negyedévben 322 millió dollár volt, 57 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi 746 milliónál, ez elmaradt az elemzői várakozásoktól is.