Ötödik hete nyerőben a BUX

Vágólapra másolva!
Negatív korrekcióval kezdődött ugyan a kereskedés a négynapos munkahéten a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), végül ezen a héten is erősödéssel zárt a részvényindex, ez sorozatban az ötödik ilyen hét volt. A BUX az elmúlt héten 19,50 pontot, 0,15 százalékot nőtt, 12 702,50 ponton zárt pénteken.
Vágólapra másolva!

Az index jelenleg már 3,77 százalékkal áll magasabban a múlt év végi 12 241 pontos értékénél. Tavaly, egy év alatt 53,3 százalékkal csökkent a BUX, és az esés az idén is folytatódott az év elején. Az index ez évi mélypontja 9461 pont volt március 12-én.

Az elmúlt hetek emelkedését követően negatív korrekcióval indult kedden a kereskedés a BÉT-en, ami elsősorban kedvezőtlen amerikai makrogazdasági adatok is fokoztak. A hét nagy részében a befektetők az amerikai gyorsjelentésekre vártak, amelyek többnyire kedvezőbbek lettek a várakozásoknál.

Negatívan reagáltak a piacok azonban az amerikai kiskereskedelmi forgalom márciusi alakulására, amely váratlanul 1,1 százalékkal esett, a februári felülvizsgált 0,3 százalékos növekedés után. Az elemzők 0,3 százalékos emelkedést vártak a forgalomban az év harmadik hónapjában. A nemzetközi tőzsdéken szerdán elsősorban a bankpapíroktól váltak meg a befektetők, így ezzel összhangban a magyar piacon is az OTP papírjainak 3,82 százalékos esése határozta meg a kereskedés irányát.

Csütörtökön és pénteken már inkább az optimizmus volt jellemző a magyar piacon is. A negatív makrogazdasági adatok sem tudták befolyásolni a befektetők töretlen vásárlási kedvét. Úgy tűnt, a befektetőknek van pénzük részvényeket vásárolni, a korábbi árakhoz képest olcsók a tőzsdei papírok. A csütörtöki emelkedés alapján a befektetők a korábban tapasztalt rali folytatására számítanak.

Az egész heti forgalom 85,16 milliárd forintot ért el, míg az előző héten 104,5 milliárd forint értékben születtek üzletek. A forgalom 76,24 százalékát az OTP papírok adásvétele adta, a Mol 8,34 százalékkal, a Richter 6,09 százalékkal, a Magyar Telekom 6,59 százalékkal részesedett az összforgalomból.