Remek hírek Tokióból

Vágólapra másolva!
Emelkedett szerdán a tokiói értéktőzsde fő mutatója: drágultak a nagy exportőrök az utóbbi hetekben valamelyest gyengült jen miatt, és drágultak az igen olcsó autóipari részvények is, arra megfontolásra, hogy a GM és a Chrysler csődjénél rosszabb aligha érheti már az ágazatot.
Vágólapra másolva!

A nap végére a nyereségek kissé csökkentek, miután a központi bank legújabb konjunktúrajelentése szerint az üzleti bizalom rekord mélységbe romlott az első negyedévben, és a röviddel zárás előtt megjelent adatok szerint Japánban a hazai autópiac az előző hónapban 31,5 százalékkal szűkebb volt, mint egy évvel ezelőtt. A közép- és nagyobb kategóriás kocsik értékesítésében ez volt a legnagyobb visszaesés 35 éven belül.

A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 242,38 pontos, 2,99 százalékos nyereséggel 8351,91 ponton zárt, 5,73 százalékkal alacsonyabban az év véginél.

A tokiói tőzsdezárás idején a hongkongi Hang Seng mutató 1,03 százalékos veszteségben, a szöuli Kospi 2,22 százalékos nyereségben, a sanghaji összetett mutató 1,12 százalékos nyereségben volt az előző záróhoz képest. A sanghaji mutató 30 százalékkal javult az első negyedévben.

Közép-európai idő szerint szerda reggel a dollár 98,74 jen volt Tokióban vételi oldalon, 0,21 jennel olcsóbb, mint kedden későn. Az euró 130,24 jen, 0,92 jennel olcsóbb a keddi későinél. Az euró 1,3187 dollár volt, 0,0064 dollárral olcsóbb, mint kedden későn.

A befektetőket megijesztette a Bloomberg hírügynökség "jól értesült" beszámolója arról, hogy az amerikai elnök a csődvédelmet tartja a legjobbnak a GM és a Chrysler autógyár számára. Ettől megnőtt az amerikai kincstárjegy mint menedékhely kereslete, és ez felhúzta a dollárt. Szerda reggelre az amerikai valuta előretörése azonban lassult, miután a washingtoni Fehér Házban cáfolták és pontatlannak nevezték a híresztelést.

Az eurót valamelyest nyomja az a kilátás is, hogy az Európai Központi Bank csütörtökön várhatóan tovább csökkenti irányadó kamatát.

Az euró így is 15 százalékkal jobb, mint a hónap elején: föllendítette előbb az amerikai tartalékbankrendszer (Fed) bejelentése két hete arról, hogy 1,15 billió dollárral növeli a hazai állam- és jelzáloggal támogatott magánkötvények felvásárlását, majd az amerikai pénzügyminiszter múlt heti közlése, hogy a magántőke társításával, magán-állami (PPP) konstrukcióban további egybillió dollárt mozgatnak meg a bankok megtisztítására a "mérgezett eszközöktől". A mindettől várható többletlikviditás előérzetére a befektetők eladták a dollárt. A múlt hét végén azonban már lenyomta az eurót, hogy a német pénzügyminiszter aggodalmát fejezte ki a közös valuta jövője iránt, ha a válságra hivatkozva folytatódik a költségvetési fegyelmezetlenség az euróövezetben.