Vágólapra másolva!
Negyedéves összevetésben csaknem 2 százalékkal, éves összehasonlításban több mint 4 százalékkal csökkent a brit gazdaság összteljesítménye, közölték pénteken a brit statisztikai hivatalban. Az adatsor sokkal rosszabb az elemzői várakozásoknál és a brit pénzügyminiszter erre az évre szóló, 3,5 százalékos recessziós jóslata is mostanra vágyálomnak tűnik.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

A brit gazdaság gyengélkedése már 2008-ban elkezdődött. A tavalyi naptári évben átlagosan 0,7 százalékra lassult a GDP-növekedés a 2007-es 3,0 százalékról. A tavalyi utolsó negyedévben 1,6 százalékkal esett reálértéken a brit GDP-érték az előző három hónappal összevetve, éves összehasonlításban pedig 2 százalékos volt a teljesítménycsökkenés.

A statisztikai hivatal szerint a legutóbbi két negyedévben együtt a brit hazai össztermék nagyobbat zuhant, mint bármely korábbi féléves időszakban. A brit gazdaságról az elmúlt napokban közzétett adatok és előrejelzések arra vallanak, hogy Nagy-Britannia a legrosszabb helyzetben van a nagy nyugat-európai gazdaságok között, mind a növekedési kilátásokat, mind a közfinanszírozás állapotát illetően.

A gyengélkedés legfőbb oka, hogy a brit gazdaságban túlsúlyban van a szolgáltatásokon belül a pénzügyi szektor, amely a válság fő áldozata, és bizonyos részben okozója is volt.

A pénzügyminisztérium számításai szerint a brit államháztartási hiány eléri a becsült GDP-érték 12,4 százalékát. Ez így a modern kori brit gazdaságtörténet messze legmagasabb deficitje lenne.

A deficitet az államadósság-ráta meredek növekedése kíséri. A pénzügyminiszter prognózisa szerint a GDP-értékhez mért nettó államadósság az idei pénzügyi évre várt 59 százalékról jövőre 68 százalékra, majd a következő években rendre 74 százalékra, 78 százalékra, majd 79 százalékra emelkedik.

A font a GDP-adatok ismertetése után csaknem másfél százalékot gyengült a londoni bankközi piacon. A veszteséget növelték azok a piaci hírek, hogy a hitelminősítők a brit besorolás rontására készülnek, de ezt a hírt cáfolták. A Moody's közölte, hogy Nagy-Britanniának marad az AAA minősítése, amit nem terveznek felülvizsgálni.