Még Bulgária is megelőz minket a bankkártyapiacon

Vágólapra másolva!
Magyarországon az egymillió főre jutó, készpénzfelvételt biztosító ATM berendezések száma alig magasabb, mint az EU átlag fele. A bankkártyás fizetést lehetővé tevő POS berendezések száma, egymillió főre vetítve, egyharmada az EU átlagnak - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelentéséből.
Vágólapra másolva!

A felmérés szerint a hazai bankkártya üzletág mai fejlettségi szintje jól tükrözi azt a húszéves lemaradást, amely a fizetési eszköz nyugat-európai és hazai megjelenése között eltelt.

Ezen túlmenően, egyes kelet-közép európai országok - Csehország, Szlovákia, Bulgária - is megelőzik Magyarországot az egy főre jutó kártyaszám tekintetében; nem is szólva Észtországról vagy Szlovéniáról, ahol az EU átlaghoz közeli, illetve azt meghaladó ez a mutató.

Pozitívum, hogy többször használjuk a kártyát fizetésre, mint készpénz felvételére, ezek gyakorisága (művelet/kártya/év) azonban még elmarad az EU átlagtól: 2007-ben egy európai polgár átlag tizennyolc alkalommal vett fel készpénzt a kártyájával, egy magyar tizennégyszer. Egy átlag európai harminchétszer fizetett bankkártyájával, míg egy magyar csak tizenhatszor.

Csaknem 9 millió bankkártya

Az elmúlt év végén 8,9 millió darab bankkártya volt forgalomban Magyarországon, 97 százalékuk a kölcsönös hazai elfogadás alapját képező MasterCard vagy Visa valamely védjeggyel ellátva. A kártyák 80 százaléka bankszámlához kapcsolódó, az ezen lévő fedezet erejéig használható betéti kártya. A hitelkártyák aránya három éve stagnál, beállt egy 19-20 százalékos szintre, növekedésük üteme ez elmúlt két év során jelentősen lelassult.

Az elmúlt évben tapasztalt 2 százalékos emelkedés az üzletági átlag növekedés felét sem éri el; feltehetően a gazdasági válság miatt, mind a kártyát kibocsátó bankok, mind az ügyfelek óvatosabbakká váltak. Továbbra sem jelentős a kereskedőkkel vagy non-profit szervezetekkel együtt kibocsátott un. iker-márkás (co-branded) kártyák aránya (10 százalék); ugyanez mondható el a kifejezetten üzleti jellegű kiadások fedezésére szolgáló üzleti (business) kártyákról (ezek aránya 5 százalék).

A biztonságos internetes fizetést lehetővé tevő, virtuális kártyának nevezett termék részaránya mindössze 2 százalék. A kártyabirtokosok 4623 ATM berendezésnél tudnak készpénzhez jutni kártyáikkal, ezek 81 százaléka napi huszonnégy órában, a hét minden napján elérhető. A fennmaradó 19 százalék, illetve a 10 374 darab, szintén elektronikus készpénzfelvételt biztosító postahivatali és bankfióki POS berendezés banki és postai nyitvatartási időben áll rendelkezésre.

Több mint 710 milliárd forintos forgalom

A Visa és MasterCard kártyákat elfogadó kereskedők száma éveken keresztül együtt mozgott. Az elmúlt évben, technikai okokra visszavezethetően (ugyanaz a kereskedő két bankkal is köt szerződést kártyaelfogadásra), a MasterCard kártyát elfogadó üzletek száma (37 327 darab) meghaladta a Visa kártyát elfogadó üzletekét (34 447 darab). A párhuzamos szerződések fokozatos felszámolásával a közeljövőben várhatóan ismét közeledni fog egymáshoz a két adat.

Az American Express kártyát 19 481, a JCB-t pedig 15 471 üzletben fogadják el. Újra indult a Diners kártya elfogadás, jelenleg 96 helyen lehet vele vásárolni. 963 internetes portálon lehet hazánkban Visa vagy MasterCards bankkártyával fizetni, 302 az American Express és 191 a Diners kártyát elfogadó internetes kereskedők száma 49 837 darab elektronikus POS berendezés biztosítja a biztonságos kártyaelfogadást; minden egyes művelet során ellenőrzésre kerül a kártyabirtokos azonossága és a kártya mögött álló fedezet. 405 üzletben az alacsony forgalom miatt gazdaságtalan elektronikus berendezés telepítése, ezekben mechanikus berendezéseken történik a kártyaelfogadás.

A hazai ATM és POS berendezéseken az elmúlt év során 7107 milliárd forint értékben vásároltak és vettek fel készpénzt a hazai és külföldi kártyabirtokosok; ez 6 százalékkal haladja meg a megelőző évi forgalmat.