Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament csütörtökön Strasbourgban megszavazta, hogy a hitelminősítő intézeteknek ezentúl be kell jegyeztetniük magukat, és tevékenységük során felügyeletnek kell alávetniük magukat.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

Az intézkedés három nagy hitelminősítő intézetet érint - ezek a Standard & Poor's, a Moody's és a Fitch. Ezen intézetek heves bírálat tárgyává váltak a nemzetközi pénzügyi válság elhatalmasodásakor, hiszen nem voltak képesek időben jelezni a hitelkihelyezési kockázatokat - nem ritkán ellenérdekeltek is lettek volna ilyen kockázatok jelzésében, rossz minősítés kiadásában.

A bejegyzési kötelezettségről és a felügyeletről szóló előírások tartalmát illetően előzetesen már egyezség jött létre a tagállamok képviselői között, és az Európai Parlament most erre mondott igent, túlnyomó többséggel.

Charlie McCreevy, az EU versenyügyi biztosa kijelentette, hogy ezzel a szabályozással az unió példát mutat a többi országnak és térségnek - főképp azoknak az államoknak, amelyek a világ legjelentősebb gazdaságait tömörítő G20 csoporthoz tartoznak, és amelyek április elején Londonban egyebek közt a hitelminősítő intézetek fölötti felügyelet megteremtésének fontosságában is egyetértettek.