Világszervezetek segítenének a román bankoknak

Vágólapra másolva!
Románia pénzintézetei részesülhetnek a Világbank, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és az Európai Beruházási Bank (EIB) közös programjából, mondta a Világbank befektető fiókintézete, a Nemzetközi Pénzügyi Szervezet (IFC) romániai küldöttségvezetője, Ana Maria Mihaescu szerdán egy bukaresti pénzügyi tanácskozáson.
Vágólapra másolva!

A közös programban az IFC 2 milliárd dollárral vesz részt, ezt a pénzt a közép- és kelet-európai bankok támogatására szánva. Az IFC kisebbségi részesedések vásárlásával járulna hozzá a bankok tőkemegfelelési mutatójának javításához.

"A romániai bankok nem szorulnak ugyan tőkefeltöltésre, de ha mégis szükség lenne erre, akkor beszállunk" - mondta Ana Maria Mihaescu. Elmondta azt is, hogy jelenleg négy romániai bankkal tárgyalnak, azok export-import finanszírozási képességének hiteltámogatásáról.

Február végén 24,5 milliárd eurós, közös finanszírozási programot állítottak össze a közép- és kelet-európai bankrendszerek és vállalatok megsegítésére a világ vezető nemzetközi pénzintézetei, élen a Világbankkal, az EBRD-vel és az EIB-bel, részben már korábban meghirdetett tervezetekből. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint a három vezető nemzetközi pénzintézet által bejelentett finanszírozási program segíteni fog csillapítani a pénzügyi válságnak a régióbeli hiteláramlásra gyakorolt hatását.

A programon belül a legnagyobb hozzájárulást az EIB adja, 11 milliárd euróval, az EBRD 2009-2010-re 6 milliárd eurót nyújt, elsősorban a térségi pénzügyi szektornak, a Világbank hozzávetőleg összesen 7,5 milliárd euróval vesz részt a finanszírozási programban.