Vágólapra másolva!
Alaposan elszámolták magukat az USA Kereskedelmi Minisztériumában. Az éves szinten eredetileg várt 3,8 százalékos esés helyett 2008 negyedik negyedévben ugyanis 6,2 százalékkal esett a GDP. Ilyen rossz adat utoljára 1982 elején volt.
Vágólapra másolva!

Az amerikai gazdaság 27 éve nem látott mélybe süllyedt a tavalyi utolsó negyedévben. Az export, a fogyasztás, és az üzleti befektetések egyformán estek az év végén: 23,6 százalékkal, 4,3 százalékkal, illetve 21,1 százalékkal. Ebből különösen az exportadatok fájdalmasak, mivel még ezek tartották valamelyest növekedésben a GDP-t 2008 első felében. Stephen Stanley, az RBS Greenwich Capital közgazdásza szerint ,,az elmúlt hónapokban a gazdaság alakulása a legpeszimistább forgatókönyvnél is rosszabb volt."

A 2007 decemberében kezdődött recesszió a kormányzati mentőcsomagok után erősödött fel a negyedik negyedévben. A hitelezés beszűkülése miatt rekord alacsonyra zuhant a fogyasztói bizalmi index és eddig 2 millió munkahely szűnt meg Amerikában. - írja a MarketWatch.

A közgazdászok a mostani negyedévben se várnak javulást. Előrejelzések szerint 4,8 százalékos GDP-eséssel kell számolni. A második világháború vége óta nem volt rá példa, hogy két egymást követő negyedévben 4 százalékkal esett volna a gazdaság teljesítménye.

A mostani jelentés egyetlen pozitívuma az volt, hogy megállapították, az árak minden eddiginél gyorsabban estek, így erősítették a gazdaságnak a vásárlóerő paritáson mért erejét.

Minden rossz tendencia ellenére a GDP azért 2008-ban is növekedett az USA-ban, bár éves szinten csak 1,1 százalékkal. Ebben a szövetségi költekezés és a kereskedelmi mérleg javulása játszott nagy szerepet, míg a fogyasztás és befektetés csekély volt.