Számmizéria és mélypontok a forintpiacon

Vágólapra másolva!
Az esti órákra már 315 forint közelébe erősödött az euró árfolyama és az elemzők szerint könnyen emelkedhet tovább a kurzus. Az elemzők megosztottak arról, hogy a kereskedők leválasztották-e Magyarországot a régiós piacokról, egyesek ugyanis ezzel magyarázzák a mai újabb fekete napot.
Vágólapra másolva!

Az OTP zuhanásáról és a mai tőzsdei hírekről itt olvashat

A forint árfolyama kétségkívül történelmi mélypontokat döntöget, ahány hír azonban, annyi "rekordárfolyam" - kérdés, hogy honnan származnak az információk. Szerdán a híradások 312 feletti - 312,25 forintos - eurójegyzésről írtak, majd ma 312,28 forintról, devizakereskedők szerint viszont szerdán 312,70 volt a kurzus teteje.

Szerdán 312,25 forintos csúcsról jelentek meg híradások a médiában, ma pedig voltak hírek, amelyek néhány századdal magasabb rekordról szóltak. A Reuters kereskedési rendszere szerint szerdán 312,70 forint volt a csúcs, ma pedig 312,45 forint. Arra is volt példa, hogy a rendszerben 312,40 forinton kötöttek az euróra üzletet, miközben a hírügynökség 312,30 forintos jegyzésről számolt be.

Csütörtök délelőtt még 306-308 forint körül járt az árfolyam, kora délután viszont már 312 forint körül ingadozott, ezen sem az angol jegybank, sem az Európai Központi Bank fél-fél százalékos kamatcsökkentése nem változtatott. Visszagyengült a cseh korona és az a lengyel zloty is. Kolba Miklós, az ING elemzője szerint a forint régiós devizáktól való elszakadása még nem ürült ki a fejekből, de csütörtökön azonos irányban haladtak.

A cseh és a lengyel deviza tegnapi erősödésével nem ment együtt a forint, mai gyengülésükkel viszont igen, igaz eltérő mértékben. Söre Balázs, a Buda-Cash brókerház elemzője nem csak a részvénypiac, de a devizapiac viselkedését is a leválasztással magyarázta. Szerinte már nem vagyunk egy kalap alatt a csehekkel és a lengyelekkel, az országkockázat így jobban kiütközik az árakban.

Csépai Miklós, a Raiffeisen devizaelemzője szerint "masszívan", de nem nagy lendülettel emelkedik az euró/forint árfolyam. A lengyel zloty és más feltörekvő devizák erősödése is megtört, és ez nem segít a magyar fizetőeszköznek. Elmondása szerint lehetséges még magasabb árfolyam a napokban.

Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője szerint kellemetlenül érintette a forintot, hogy Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke megerősítette, hogy nem kívánnak enyhíteni az euróbevezetés feltételein.