New York ezúttal nem omlott össze

Vágólapra másolva!
Vegyesen zártak a vezető New York-i tőzsdemutatók pénteken. Drágultak az olajipari és a banki részvények, ugyanakkor a technológiai papírok összességében hanyatlottak.
Vágólapra másolva!

A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 0,4 százalék (5,74 pont) gyengüléssel 1293,85 ponton fejezte be a napot. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 6626,94 ponton zárt 0,5 százalék (32,50 pont) növekedéssel. Napközben a DJIA index 12 éves mélyponton, a Nasdaq mutatója 2003 márciusa óta legalacsonyabb szinten is állt. A héten a DJIA indexe 6,2 százalékkal gyengült, a Nasdaq mutatója 6,1 százalékkal süllyedt.

A kereskedők elmondták: napközben a vártnál kedvezőtlenebb munkanélküliségi adat, valamint az a bejelentés rontott a befektetői hangulaton, hogy a JPMorgan brókercég visszafogta az Apple részvényének a célárát, és alacsonyabb szintre helyezte a vállalat várható nyereségét. Az Apple részvényének a lejtmenetét követte az ágazat többi vezető cége, így az IBM is.

A kereskedés végén annak a hatására került pozitív tartományba a DJIA indexe, hogy a Lloyds Banking Group 250 milliárd font erejéig vagyonvédő megállapodást kötött a brit kormánnyal, amely akár 75 százalékra növelheti részesedését a csoportban a jelenlegi 43 százalékról.

Még nyitás előtt jelentette be a Wells Fargo amerikai bankcsoport, hogy negyedéves osztalékát tőkehelyzetének megvédése érdekében 34 centről 5 centre csökkenti. A cég árfolyama emelkedett azokra a véleményekre, hogy több más meghozott intézkedés mellett ez a lépés is hozzájárul a bank pénzügyi egyensúlyának az erősítéséhez. Drágultak az olajipari részvények, mert a várakozások szerint az OPEC termelésének a csökkentéséről dönt március 15-én. Ennek a hatására 45 dollár felett zárt az olajár.