Tart a jó hangulat Nyugat-Európában

Vágólapra másolva!
Vegyes képet rajzoltak az ágazati részvények árfolyamai, a bankok mellett a nehézipar egyes papírjai és a kiskereskedelmi részvények is viszonylag szépen erősödtek, a bányaipari részvényeknél viszont nagy zuhanás következett be, mert a befektetők ezeknél a korábbi vételi kurzusról most eladásira váltottak. Mindezek miatt változó volt a vezető tőzsdék fő indexeinek kedden elért "zárási eredménye".
Vágólapra másolva!

Londonban a FTSE 100 index 1,05 százalékot zuhant, egészen 6403,55 pontig. Nem véletlenül: a fajsúlyos bányaipari részvények közül például az Anglo American 6,66 százalékot, az Antofagasta 8 százalékot esett. A banki papírok közül a HSBC 6,34 százalékkal, de a Barclays is több mint 3 százalékkal lett olcsóbb. A Rolls Royce viszont 3,6 százalékkal drágult, a kiskereskedelmiek közül pedig a Sainsbury 3,2, a Tesco 1,3 százalékkal.

A DAX-30 Frankfurtban ezzel szemben 0,26 százalékkal 4187,36 pontra erősödött a keddi zárásra. A fejleményben kiemelkedő szerepe volt a Commerzbank részvény 9,63 százalékos drágulásának. A bankpapírt elemzők alulértékelnek minősítették, erre reagáltak a befektetők. Itt a kiskereskedelmi részvények nem voltak nyerők, a Metro 3,3 százalékkal esett.

A párizsi tőzsde CAC 40 indexe is emelkedett 0,17 százalékkal 2874,39 ponttal. Ebben az Alcatel technológiai részvény 13,7 százalékos drágulása volt a főszereplő.