Tízezer pont közelében zárt a BUX

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 249,41 pontos, 2,43 százalékos csökkenéssel, 10 033,60 ponton zárt szerdán.
Vágólapra másolva!

A részvénypiac forgalma 8,6 milliárd forint volt szerdán, a vezető részvények gyengültek az előző napi záráshoz képest.

A Mol 285 forinttal, 3,06 százalékkal 9015 forintra csökkent, 602,2 millió forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 38 forinttal, 2,49 százalékkal 1487 forintra esett, forgalmuk 5,9 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 8 forinttal, 1,44 százalékkal 548 forintra gyengült, forgalma 1 milliárd forint volt. A Richter papírok árfolyama 700 forinttal, 2,86 százalékkal 23 810 forintra csökkentette értékét, a részvények forgalma 781,3 millió forintot ért el.

Magyarország leszakadt a régióról

A deviza- és a részvénypiacon is "levált" Magyarország a régiós mozgásokról az MTI által megkérdezett szakértők szerint. Kovács Krisztián, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője elmondta: a nap folyamán erősödött a lengyel zloty és a cseh korona árfolyama is, míg a forint jelentősen gyengült, új negatív rekordra esett, 312 forint/euró árfolyamra. Emellett a budapesti részvényindex is mínuszban zárt, míg a lengyel, a cseh és az orosz is emelkedni tudott.

Még feltűnőbb a különbség a tőkepiacon: szemben a tovább eső BUX-xal a régió vezető tőzsdéjén, Varsóban a WIG összesített index 4,23 százalékot emelkedett. A kínai keresletnövelő gazdasági stratégiában az amerikai piacok is bíznak, így a világszerte zöldben úszó tőzsdék között ritka kivétel a budapesti, amelyik szerdán is veszteséges volt.

Kovács Krisztián szerint ennek oka, hogy az elmúlt napokban olyan hírek jelentek meg, amelyek kiemelték Magyarország problémáit a régióból.

Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház határidős üzletkötője szerint a következő napok kereskedésének irányát jelentősen befolyásolja, hogy az Európai Központi Bank (EKB) elfogadja-e hitelműveleteinél fedezetként az eurozónán kívüli országok államkötvényeit is. Az üzletkötő szerint gyenge a bizalom Magyarország iránt, az ország hitelessége romlik, aminek hatását a nap során a forint is megérezte.