Kapkodták az OTP-t, nagyot nyert a BUX

Vágólapra másolva!
Bár reggel 10 000 pont alat nyitott a Budapesti Értéktőzsde vezető indexe, a nemzetközi jó hangulat alaposan felhúzta a BUX-ot. A legfőbb nyertes az OTP, de erősödése így is elmarad a külföldi bankpapírok ugrásaitól.
Vágólapra másolva!

A vezető mutató, a BUX 357,08 pontos, 3,61 százalékos emelkedéssel, 10 254,36 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 23,8 milliárd forint volt, amiből 17,5 milliárdiot az OTP bonyolított. Ez még a tavalyi átlagot is meghaladja, az idei 14,2 milliárdnál pedig messze magasabb.

A Mol árfolyama 3,4 százalékkal 8945 forintra erősödött, az OTP részvények ára 7,7 százalékkal 1730 forintra nőtt. A Richter 3,5 százalékkal 24 945 forinton, a Magyar Telekom 1,2 százalékkal magasabban 512 forinton zárt.

Szerda este az amerikai Federal Reserve soros kamatdöntő ülésén döntésével nem okozott meglepetést, azonban kommentárjával alaposan meghozta a vásárolni kívánó befektetők kedvét. A Dow Jones szerdán jelentős pluszban zárt, ez pedig jó kihatással volt a budapesti parkettre is.

"Kincstári optimizmus"

A legnagyobb profitot az OTP részvények tulajdonosai könyvelhették el, a bankpapír annyira jól teljesített, hogy napközben el is érte 1700 forintos célárfolyamát. Kuti Ákos, a Raiffeisen részvénypiaci szakértője azonban elmondta, hogy a külföldi tőzsdéken szerplő banki réászvények még ennél is nagyobb nyereséggel zárták a napot, így az OTP még alul is teljesített az euforikus hangulathoz képest.

Az elemző azt is elmondta, hogy jelenlegi emelkedés annak köszönhető, hogy a befektetrők mostanában szélsőségesen gondolkoznak, a piacról elfogytak az eladók és most mindenki az emelkedő részvényárakban látja a profit lehetőségét.

Hozzátette azt is, hogy a mostani optimizmus nem fundamentális alapokon nyugszik, így a befektetők előbb-utóbb észre fogják venni a rossz reálgazdasági adatokat.