Tarolt a piacon az OTP

Vágólapra másolva!
Szép nyereséggel zárta a napot a Budapesti Értéktőzsde vezető indexe, a BUX, a 3 százalékos emelkedést elsősorban az OTP szárnyalása támogatta.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 286,8 pontos, 3 százalékos emelkedéssel, 9880,37 ponton zárt pénteken.

A vezető papírok közül a Mol árfolyama 0,4 százalékkal 8600 forintra erősödött, az OTP részvények ára 12,2 százalékkal 1520 forintra nőtt. A Richter 2,5 százalékos nyereséggel 24 200 forinton zárta a napot, a Magyar Telekom pedig 1,5 százalékot emelkedett és 525 forinton zárt.

Vége egy nagy eladási hullámnak

Kuti Ákos, a Cashline részvénypiaci elemzője tankönyvi példának nevezte az OTP mai talpra állását. Miután a részvényt több hete folyamatosan az eladók tartották nyomás alatt, hogy minél olcsóbban (és annál nagyobb profittal) tudják majd visszavásárolni papírjaikat. Ezt követően az első vételi üzlettel szemben már nem volt ellenállás, így mindenki - lehetőleg minél nagyobb nyereséggel - visszavásárolta papírjait.

Kuti Ákos szerint erre lehetett is számítani, hiszen az elmúlt hetek eladói nyomása előtt 2500 forinton kereskedtek a bankpapírokkal. Mindezek mellett az árfolyam aránytalanul mélyre süllyedt mind a beérkező rossz hírekhez, mind a régióhoz, mind a papírok célárfolyamához képest.

Komoly lépésre várva

Az OTP, mint a magyar tőzsde leglikvidebb papírja, amely az egyik legnagyobb súllyal szerepel a BUX kosarában, automatikusan rhúzta magával a vezető indexet. A szakember azt is hozzátette, hogy némi emelkedés és profitrealizálás után a piaci szereplők ismét elgondolkodnak majd azon, hogy milyen folytatásra számíthat Magyarország és a régió.

Amennyiben jó adatok érkeznek a tengeren túlról, az bíztatást adhat a befektetőknek, hiszen minél enyhébb a helyzet az Egyesült Államokban, annál inkább bízhat Magyarország a külföldi segítségben.

Kuti Ákos azonban azt is hozzáteszi, hogy a piac szereplői fundamentális információkat is figyelembe vesznek, ezért nagy súllyal esik latba az, hogy a politikai szereplők meglépik-e a befektetői szféra által egységesen követelt reformokat, vagy "tovább kávéznak péksüteményük mellett a cukrászdában."