Több mint 5 forintot erősödött a magyar valuta

Vágólapra másolva!
A forint a régiós devizáknál jobban erősödött kedden a bankközi devizapiacon, 303 forintos árfolyamon is járt. Az euró hirtelen drágult a dollárhoz képest, 1,28-as érték körül mozgott a keresztárfolyam.
Vágólapra másolva!

A forint árfolyama hullámzó, de alapvetően erősödő irányzatot követett kedden az euróval szemben. Az euró reggel nyolckor még hétfői árfolyamszintjén, 308,40 forinton volt, kora délután 304 forintig gyengült. Délután fél ötkor 304,12 forint lett az euró.

A kereskedők természetesen a jegybank intervencióját gyanították, bár értesüléseik csak másodkézből származhattak, a külföldi hírügynökségek is egymásnak ellentmondó híreket közöltek ezzel kapcsolatosan. A jegybank hivatalosan csak annyit erősített meg, hogy kész a beavatkozásra, de annak idejéről, nagyságrendjéről nem adott tájékoztatást. Bizonyosság ugyanakkor a verbális intervenció - nemcsak a magyar, hanem a lengyel jegybank is élt ezzel. Az euró/zloty árfolyam délelőtt még 4,73, délután már 4,67 körül alakult.

Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője is megerősítette, hogy a jegybank minden bizonnyal tényleges intervenciója hatott pozitívan a forint árfolyamára. A szakember reményét fejezte ki, hogy a holnapi, felülvizsgált magyar GDP adat, a februári infláció és az amerikai zárás sem fogja megakasztani az erősödést, és akkor holnap 300 forint alá is kerülhet az euró.

A kereskedők, az elemzők vélekedése megoszlik az elkövetkező lépéseket illetően. Sokak szerint még a nyílt piaci beavatkozás is csak átmeneti megoldást hozhat, immár 150-200 bázispontos kamatemelést áraz a piac. Egyöntetű ugyanakkor az a vélemény, hogy a valódi megoldáshoz hiteles gazdaságpolitikai programra is szükség van.

A nemzetközi piacokon a nap közepén hirtelen euródrágulás/dollárgyengülés következett be: az árfolyam az 1,27 körüli ingadozást 1,28-as középérték körüli mozgásra váltotta. Ezzel is összefügg, hogy a forint a dollárral szemben látványosan erősödött: az amerikai deviza árfolyama 238,48 forint a hétfői 244,35 forint után.

A svájci frankot 206,80 forinton jegyezték délután fél öt órakor, szemben a hétfő délutáni 209,92 forinttal. Az MNB (délben megállapított) hivatalos svájci frank devizaárfolyam-jegyzése 210,17 forint a hétfői 212,53 forint után. A japán jen jegyzése (100 jen) 244,09 forinton áll a hétfői 246,60 forint után. Az MNB hivatalos jegyzése 246,88-ra változott 249,51 forintról.