Tizedével esett a kőolaj ára

Vágólapra másolva!
Az északi-tengeri Brent könnyűolaj áprilisi szállításra, hétfő reggel 1,55 dollárral olcsóbb, a nyugat-európai értéktőzsdék zárása után, hordónként 42,26 dolláron, 4,09 dollárral olcsóbb volt a pénteki zárónál. Pénteken 16 centtel olcsóbbodott.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi időben szűk sávban alakult a kőolaj ára, nagyrészt csökkenő irányzattal: januárban 40-50 dollár között, februárban 35-45 dollár között. A múlt héten kissé megugrottak az árak arra a hírre, hogy az Egyesült Államokban, az előző héten váratlanul nőtt valamicskét a benzinfogyasztás, de a piac hamar korrigál a továbbra is rossz gazdasági kilátások miatt.

Az OPEC fokozatos termeléscsökkentése újabban viszonylag jól követi a kereslet apadását. A szeptember óta elhatározott, összesen napi 4,2 millió hordós termeléscsökkentéseknek február végéig majdnem a 90 százalékát megvalósították az OPEC-országok. Ez a korábbi világkínálatnak közel 5 százaléka, és rekord betartási arány a szervezet történetében. Keresletnövekedés híján azonban ez csak többé-kevésbé tudta stabilizálni a piacot. Az exportőr szervezet eddig további termeléscsökkentéseket sem zárt ki, azonban vasárnap az iráni olajipari miniszter azt mondta, mégsem valószínű újabb csökkentés az OPEC legközelebbi, március 15-i miniszteri értekezletén.

Az amerikai energiaügyi minisztérium és a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) legújabb jóslata egyformán napi 84,7 millió hordós átlagra teszi a világ idén várható kőolajfogyasztását. Az amerikai minisztérium szerint az idei fogyasztás 1,4 százalékkal, az IEA szerint 1,1 százalékkal lesz kisebb a tavalyinál, a tavalyi, 0,3 százalékos fogyasztáscsökkenés után.

Mindketten a fogyasztás nagyobb csökkenését valószínűsítik, mint amit januárban jeleztek a gazdasági kilátások romlása miatt. Az amerikai minisztérium a januári becslését 0,6 százalékos világgazdasági növekedés feltételezésére, a legutóbbi, februári becslését 0,1 százalékos világgazdasági recesszió kilátására alapozta.

Az IEA az előző becsléshez 1,2 százalékos világgazdasági növekedési átlagból indult ki, az új becslését az IMF január végi előrejelzésében szerepelt, 0,5 százalékos növekedési világátlag kilátására alapozta.

Szakértők szerint évi 2 százalékos GDP-növekedési világátlag alatt a kőolaj ára még 70 dollárt sem igen érhet el, hacsak nem épül rá politikai felár. Az utóbbi időben azonban a politikai felárak is csökkentek.

Hétfőn késő délután a nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate (WTI) referenciafajta hordója 40,20 dollár volt áprilisra, 4,56 dollárral olcsóbb a pénteki zárónál. Pénteken 46 centtel olcsóbbodott.

Az európai párlatkereskedelem számára irányadó londoni gázolajjegyzés tonnánként 372,50 dollár volt Londonban, 20,25 dollárral olcsóbb a pénteki zárónál. Pénteken 13,75 dollárral lett olcsóbb.