Szövetségre készül a Fiat és a Chrysler

Vágólapra másolva!
A Chrysler LLC és tulajdonosa, a Cerberus Capital Management LP "körvonalazták" egy szövetség létrehozását a bajba került amerikai autógyár és az olasz Fiat SpA között. A keretmegállapodás - ha létrejönne - a Bloomberg hírügynökség szerint lehetővé teheti a Chrysler számára, hogy hozzájusson hatmilliárd dollár amerikai szövetségi támogatáshoz.
Vágólapra másolva!

Egyelőre azonban "lényeges akadályok" maradtak az ügylet lezárása előtt, közölte a Chrysler egy e-mailben, amely részleteket nem tartalmazott. A hírek szerint eredetileg a Fiat 35 százalékot kapott volna az amerikai cégben, amiért cserébe megosztja kisautó-gyártási technológiáját a Chryslerrel.

Az átdolgozott egyezség a hírek szerint kezdetben a Fiatnak 35-nél kevesebb százalékot adna, de később 49 százalékot el nem érő részesedést is kaphatnának az olaszok, amíg a Chrysler vissza nem fizeti az állami kölcsönöket. A Fiat akkor kerülhet majd többségbe, ha a Chrysler az összes adósságát visszafizeti az amerikai államnak.

Az új egyezség szerint a Fiat szerelne össze motorokat és autókat az Egyesült Államokban. A Fiat 1983 óta nem forgalmazza gyártmányait ezen a néven az USA-ban, csak luxuskocsikkal, Maseratikkal és Ferrarikkal képviselteti magát a tengerentúlon.

A Fiatnak és a Chryslernek 30 napjuk van arra, hogy egyezségre jussanak, különben az amerikai kormányzat megvonja a támogatást. Ez a Chrysler vezérigazgatója, Robert Nardelli szerint várhatóan felszámolásra juttatná a Chryslert.

A Wall Street Journal úgy tudja, hogy az amerikai kormány feltételként szabta meg azt is, hogy a Cerberus szálljon ki a Chrysler tulajdonosai közül, az ügylet nyomán a Cerberus Capital csak a Chrysler pénzügyi részlegében tarthatná meg érdekeltségét.