Kilőtt az Erste és a Raiffeisen

Vágólapra másolva!
Szárnyal a bécsi tőzsdén az Erste és a Raiffesien részvénye, a Magyarországon is jelen levő bankok egy hónap alatt 75, illetve 60 százalékkal értékelődtek fel, amivel az európai pénzügyi szektor legjobban teljesítő papírjai lettek. Az OTP is korrigált, de a magyar bankpapír jóval kevésbé drágult.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön 11 órakor az Erste Group Bank AG részvényárfolyama 12,31 eurón állt, míg a Raiffeisen papírjáért 20,81 eurót adtak, ami azt jelenti, hogy a két bank értéke egy hónap alatt 75, illetve 60 százalékkal emelkedett. Havi szinten ezzel a két osztrák bank lett a legjobban teljesítő európai bankpapír. (Éves összevetésben nem ilyen rózsás a kép, ugyanis az Erste 50 euró fölötti árfolyamról csúszott le, a Raiffeisen pedig 110 eurót is ért.)

Összehasonlításképp az OTP részvénye csütörtökön kevéssel 11 óra után 1635 forintot ért, szemben az egy hónappal korábbi 1810 forinttal - a magyar bankpapír egy hónapon belül 1300 forint alatt is járt, de ehhez képest is kevesebb mint 30 százalékos a felértékelődés, míg egy éven belül 7500 forinton is állt a papír.

Az osztrák bankok korábbi mélyrepülését az okozta, hogy egy hónappal ezelőtt a Moody's Investor Service figyelmeztetést adott ki a kelet-európai érdekeltségekkel rendelkező nyugat-európai bankokkal kapcsolatban, márpedig ez elsősorban az osztrák, a német és az olasz bankok némelyikét érintette. A jelek szerint a piac azóta újraértékelte a kockázatokat.

A Raiffeisen és az Erste komoly érdekeltségekkel rendelkezik a régióban, és az utóbbi hetekben meg is segítette egyes leányait - a Raiffeisen Zentralbank 160 millió dollárt adott az ukrán Raiffeisen Bank Avalnak, az Erste pedig 2,7 milliárd eurónyi friss tőke bevonását jelentette be februárban.

A Marketwatch által megszólaltatott elemzők szerint a Raiffeisennek az tett igazán jót, hogy a bank kifejezetten jó negyedéves számokat tett közzé, az Erste Bank esetében pedig azt értékelte a piac, hogy a pénzintézet Ausztriában és a szintén euróövezeti tag Szlovákiában jó pozíciókkal rendelkezik, Ukrajnában pedig nincs annyira kitéve a piaci gondoknak, mint egyes társai. A Nomura Bank elemzői szerint a Raiffeisen esetében problémát okozhat, hogy hangsúlyosan van jelen az egykori szovjet tagköztársaságokban és Bulgáriában.