Vágólapra másolva!
Jacques Delors, az Európai Bizottság (EB) egykori elnöke szerint elképzelhető, hogy az euró nem éli túl a jelenlegi gazdasági válságidőszakot. Nem ő az egyetlen, aki ettől tart.
Vágólapra másolva!

Delors a német Capital című havilapnak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy könnyen elképzelhetőnek tartja, hogy az erősebb tagállamok részéről megnő majd a gyengébbekre gyakorolt nyomás a gazdaságpolitika átalakítására, illetve az eurózóna elhagyására.

A francia politikus szerint a 16 eurózónás tagállam gazdasági kultúrája jelentősen eltér egymástól, így mindenek előtt több előzetes kommunikációra lenne szükség a kormányzatok részéről. "Amennyiben az előzetes egyeztetés alapelvét nem fogadják el, akkor pesszimista vagyok az euró jövőjével kapcsolatban" - fejtette ki Delors, aki szerint elsősorban Németországnak kellene jobban kooperálnia.

Protekcionista veszély

Az 1985 és 1995 között az EB-t vezető Delors úgy véli, hogy a francia-német kapcsolatok nem igazán működőképesek, és a nem megfelelő együttműködés miatt megnőhet a veszélye a protekcionista politikák vonzóbbá válásának, ami aláásná az egységes európai piacot. Delors szerint az EU túl lassan reagál a válságra, mindenek előtt a pénzügyi szabályozás és a bankok feltőkésítésének problémáját emelte ki a veterán politikus.

Az EB egykori első embere nem az első, aki szerint könnyen az európai monetáris unió (az eurózóna) végét okozhatja a mostani krízis. Milton Friedman, a XX. század egyik legbefolyásosabb közgazdásza már az euró bevezetésekor arra figyelmeztetett, hogy egy komolyabb megrázkódtatás könnyen az euró végét jelentheti.

Leértékeléssel védekezni

Tavaly decemberben az egyik legismertebb amerikai kutatóhálózatot, az NBER-t vezető Martin Feldstein fejtette ki, hogy szerinte az is lehetséges, hogy az EMU intézményei megerősödve jönnek ki a jelenlegi helyzetből, de arra is van esély, hogy olyan komoly kihívások érik a rendszert, aminek az nem képes megfelelni.

A legnagyobb gond az lehet, hogy az eurózóna tagországai eltérő módon reagálnak a válságra, aminek nyomán felmerülhet, hogy nem lenne-e kedvezőbb egy tagország számára, ha egyénileg leértékelné a devizáját - ez természetesen mindenek előtt azt feltételezi, hogy kilép az eurózónából, ott ugyanis erre nincs lehetőség.