Vágólapra másolva!
Pénzügyi segítségről kezd tárgyalásokat várhatóan Romániával az Európai Unió - jelentette be hétfő este Brüsszelben Joaquín Almunia, az Európai Bizottság pénzügyi felelőse. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége is Bukarestbe látogat a héten.
Vágólapra másolva!

Románia ugyanazon együttműködés iránt érdeklődik, amelyet az EU Magyarországgal és Lettországgal valósított meg - fogalmazott a biztos, hozzátéve, hogy Bukarest sürgette a tárgyalások megkezdését.

Az EU egy speciális alapból eddig Magyarországnak és Lettországnak nyújtott "középtávú fizetésimérleg-támogatást". Elemzők már régebb óta úgy vélik, hogy Románia lehet a következő uniós tagország, amely egy nemzetközi szervezettől támogatást kér a világgazdasági válság miatt.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége is Romániába látogat ahéten - idézte Dan Nica miniszterelnök-helyettest hétfőn a Reuters hírügynökség. A küldöttség azt fogja felmérni, hogyan képes Románia kezelni a mostani válságot, mondta Nica.

Piaci elemzők mindebből arra következtettek, hogy hamarosan Románia és pénzügyi védőhálót kap az IMF-től, készenléti hitelkeret formájában. Az IMF küldöttsége utoljára januárban vizsgálódott Romániában.

Romániának külső segítségre van szüksége a magánszektor pénzügyi válságának megelőzése érdekében, és az Európai Unió segítségének feltétele a "partnerség" az IMF-fel, mondta a román államfő, Traian Basescu hétfőn a parlamentben. El kell gondolkodnunk, hogyan finanszírozzuk a folyómérleghiányt, miképp avatkozzunk be, ha a magánszektor nem tudja finanszírozni a kölcsöneit. Romániának biztonsági övre van szüksége, ami külföldi kölcsönfelvételt jelent - mondta az államfő.