Vágólapra másolva!
Az első negyedév államháztartási hiánya a GDP 2,2 százalékára rúg, de a Pénzügyminisztérium mindenáron 3 százalék alatt akarja tartani az éves hiányt. A tárca ragaszkodik a 3,5 százalékos gazdasági visszaesés prognózisához, és a költségvetést sem készül módosítani.
Vágólapra másolva!

Februárban a prognózisnak megfelelően alakult az államháztartás pénzforgalmi, önkormányzatok nélküli hiánya: a deficit az év második hónapjában 294,5 milliárd forint volt - közölte a Pénzügyminsztérium csütörtökön.

Az alrendszerek közül a központi költségvetés (273,6 milliárd forint) és a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai (31,5 milliárd) hiánnyal, az elkülönített állami pénzalapok (10,6 milliárd) többlettel zártak.

Januárban és februárban az államháztartás hiánya - helyi önkormányzatok nélkül - 256,6 milliárd forint volt, ami a GDP 1 százalékát teszi ki.

Márciusra 332,9 milliárd forint, az első negyedévre 589,5 milliárd forint államháztartási hiányt vár a PM - jelentette be a csütörtöki tájékoztatatón Keller László államtitkár. Az első negyedévre a szaktárca így 589,5 milliárd forint hiányt jelez, ami a GDP 2,2 százalékával egyenlő.

Az egész évre GDP-arányosan 730,6 milliárd forint hiányt vár a Pénzügyminisztérium, ez a GDP 2,7 százaléka. Keller hangsúlyozta, a kormány a hiányt minden körülmények között 3 százalék alatt kívánja tartani, az idei évre vonatkozó GDP-prognózisban pedig továbbra is 3-3,5 százalékos visszaeséssel számol. (A Reuters épp csütörtökön nyilvánosságra hozott márciusi felmérése szerint már alig akad olyan elemző, aki ekkora csökkenést vár. A konszenzus -4,5 százalék, ami a rendszerváltás óta a legsúlyosabb recesszió lenne.)

Keller László kijelentette, a kormány nem kívánja módosítani a költségvetési törvényt a második félévben elinduló, tervezett adóátrendezés után sem. Egy másik kérdésre válaszolva elmondta: az egészségbiztosítási alapnál a már meghirdetett 30 milliárd forintos kiadáscsökkentés után újabbal nem kell számolnia az egészségügynek