Vágólapra másolva!
Kedvező fejleményként értékeli a szerdai Népszabadság, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által bevezetett új eszközre - hat hónapos euró-forint devizacsere  ügyletre - hét bank részéről, összesen 2,81 milliárd eurónyi igény érkezett. Ez ugyanis azt jelenti, hogy csaknem 3 milliárd euró friss tőke érkezik a honi bankrendszerbe.
Vágólapra másolva!

A lapnak nyilatkozó Illés László, a Quaestor elemzője felhívta a figyelmet arra, hogy az igényelt összeg mellé hasonló összegű külső forrást is be kellet vonni. Így az említett összegre bejelentkező hét bank esetében ez nem jelentett gondot. Az új eszköz azonban szerinte csupán a bizalomhiány csökkentésére alkalmas.

Egy másik elemző azt tartotta kedvezőnek, hogy - bár a felajánlott 5 milliárd eurós keret egészét végül is nem vitték el - a fenmaradó részre március 9-ikétől az MNB háromhónapos euró-forint devizacsere ügyleteket hirdet meg.

Az MNB február 5-én hirdette meg új, hosszabb lejáratú eszközét, melyre a kereskedelmi bankok február 25-éig jelentkezhettek. A határidőig végül is hét hazai bank jelentkezett, s az összesített igényük 2,81 milliárd euró volt. A forint-euró devizacsere-ügylet a hét elejétől áll a bankok rendelkezésre.