Ötmilliós GVH-bírság a HYD Kft.-nek

Vágólapra másolva!
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 5 millió forintos bírságot szabott ki az igazolatlanul gyógyhatásúként bemutatott Preventa nevű ivóvízcsaládot forgalmazó HYD Kft.-re - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A GVH közleményében kifejtik: a társaság termékeinek gyógyhatására, a rák legyőzésére, a készítmény mellékhatásoktól való mentességére vonatkozó tájékoztatásai alkalmasak a fogyasztók megtévesztésére, mivel azok valóságtartalmát nem támasztották alá az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) által elfogadott humán klinikai vizsgálatokkal.

A HYD Kft. rendszeresen hivatkozott csökkentett deutérium tartalmú vízzel elért különböző kísérleti eredményekre, noha a cég a tárgyaláson elismerte, hogy a kísérletek során nem a Preventa nevű terméket alkalmazták - olvasható a közleményben.

Hangsúlyozzák: a társaság a fogyasztókban azt a képzetet keltette, hogy a reklámozott termék idővel gyógyszernek minősülhet, holott a HYD Kft. nem is tervezi, hogy a Preventa termékeket gyógyszerként törzskönyveztesse.

A hatóság megjegyzi: a magyar gyógyszertörvény értelmében gyógyhatást kizárólag azoknak a készítményeknek lehet tulajdonítani, amelyeket az OGYI - a szükséges vizsgálatok után - gyógyszerként engedélyezett.