Vágólapra másolva!
Mikor nem segít a leépítés vagy az átszervezés a válságon, akkor Oroszországban jöhetnek a mágusok és varázslók. A moszkvai üzletemberek egyre gyakrabban fordulnak spirituális segítséghez ügyes-bajos dolgainkban.
Vágólapra másolva!

A Komszomolszkaja Pravda című lap szerint a mágusok amúgy is hatalmas száma jócskán megnövekedett az utóbbi időben, de az irántuk való kereslet még így is nagyobb a kínálatnál, hála a sok bajban levő cégnek.

A legnépszerűbb szolgáltatók között vannak a vudu varázslatot alkalmazók. Itt a varázsló 12 viaszgyertyát, 6 tojást, fél-fél méter vörös és fekete vásznat, az irodában összesöpört port-piszkot és egy félliteres üres edényt kér.

A varázslat során a megolvasztott viaszból a válságot jelképező babát készít a mágus, azt bekeni a tojással összekevert porral, majd szurkálni kezdi tűkkel, s közben érthetetlen szavakat mormol. Mindez 50-140 ezer forintnak megfelelő összegbe kerül a megmentendő cég nagyságától függően. A várakozási idő most többhetes.

A pogány rítusok is népszerűek: vasárnaponként például több moszkvai cégnél is elégetik a válság szalmabábját. Az egyik formatervező vállalat egy kis irodai bulit akart rendezni a munkatársak felvidítására, s a szervező ötlete volt a "tél és a válság" bábjának elégetése. A vezetés azonban váratlanul komolyan vette a dolgot, majd további reklámügynökségek csatlakoztak. Mivel egy nagy bábu úgy 14 ezer forintba kerül, ezt eléggé olcsón meg lehet úszni. Hacsak ki nem gyullad az iroda.

Természetesen van válságellenes imádság is: ilyenkor ortodox pap keresi fel a céget, füstöl, szenteltvizet hint szét és imádkozik a cég sikeréért és a munkatársak egészségéért. Ennek az eljárásnak nincs szabott ára, csak adományt kérnek. Hogy a válság ellen segít-e valamit az imádság, nem tudni, de tény, hogy jó hatással volt a dolgozók lelki nyugalmára.

Elsőre kétségkívül nevetséges a helyzet, de a pszichológusok úgy vélik, hogy a feszültséget mindenképp enyhítik az eljárások. Azoknak, akik hisznek benne, pedig biztosan segít.