Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Gyengülés és kivárás a New Yorki-i tőzsdén

Vágólapra másolva!
 Veszteségen álltak a vezető New York-i tőzsdemutatók a szerdai kereskedés leállítása előtt négy órával.Közép-európai idő szerint 17 óra körül a technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 6,22 pont csökkenéssel 1455,89 ponton volt. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 7291,12 ponton állt 104,58 pont hanyatlással.
Vágólapra másolva!

A kereskedők azt mondták, hogy különösen az olajipari részvények gyengültek a kőolaj árának az esésére, amit az váltott ki, hogy a múlt héten a várt csökkenése helyett nőtt az amerikai benzintartalék.

A befektetők egy része kivárásra rendezkedett be röviddel azelőtt, hogy 19.15-kor az amerikai jegybank (Fed) ismerteti kamatdöntését. Elemzők szerint nincs hova tovább gyengíteni a nullához közeli alapkamatot a gazdaság élénkítése céljából, de fontos, hogy az úgynevezett Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) milyen tartalmú nyilatkozatot ad ki a kamatdöntés után. Többen arra számítanak, hogy a Fed jelzi majd: megkezdi a hosszú lejáratú államkötvények vásárlását, ami egyfajta nem szokványos módja a gazdaság élénkítésének a jegybank részéről.

A Nasdaq nagyobb gyengülésének gátat szabott az a bejelentés, hogy az IBM tárgyalásokat kezdett a Sun Microsystems megvételéről. Jelentősen nőtt a Sun Micro árfolyama, miután a Wall Street Journal közölte, hogy a Dow alakításában is részes International Business Machines Corp - legalább 6,5 milliárd dollárért - megvásárolhatja a társaságo. A hírre a Dow-tag IBM árfolyama csökkent.

A piac egyébként attól tart, hogy a kormányzat elfordul a valós gazdasági problémáktól, amikor érdeklődésének központjába az AIG biztosító vezetőinek jutalmát helyezi; Obama azt követeli, a kifizetett összegeket fizessék vissza az adófizetőknek, mielőtt sor kerülne a már odaígért 30 milliárd dolláros mentőcsomag felhasználására.

Tőzsdenyitás előtt hozták nyilvánosságra, hogy az elemzői várakozásokkal nagyjából összhangban tovább emelkedtek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban februárban. A fogyasztói árindex 0,4 százalékkal nőtt - ez a legnagyobb havi növekedés tavaly július óta - a januári 0,3 százalékos növekedés után. Elemzők 0,3 százalékos emelkedést vártak. Az energia és élelmiszerek nélkül számított magindex 0,2 százalékkal nőtt februárban, az év első hónapjában ugyanekkora volt az emelkedés.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről