A Dow Jones 12 éves mélypontra jutott hétfőn

Vágólapra másolva!
Komoly zuhanást voltak kénytelen tudomásul venni a befektetők a hétfői New York-i tőzsdenapon. A Dow Jones majdnem 12 éves mélypontra jutott, hiszen utoljára 1997 áprilisában állt ilyen szinten a részvényindex, amely bőven 7000 pont alá süllyedt.
Vágólapra másolva!

Erősen gyengültek a vezető New York-i tőzsdemutatók hétfőn, elsősorban a vezető amerikai biztosítótársaság, az AIG óriási vesztesége, illetve amiatt, hogy a kormányzat ismét elkötelezte magát a cég kisegítésére, és ez tovább növelte az állami kiadásokkal kapcsolatos befektetői aggodalmakat.

A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 3,99 százalék, 54,99 pont csökkenéssel 1322,85 ponton fejezte be a napot, a 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója jóval 7000 pont alá süllyedt és 6763,29 ponton zárt, 4,24 százalék, 299,64 pont gyengüléssel. Ez a MarketWatch szerint azt jelenti, hogy az egyik legfontosabb tőzsdei mutató 1997 áprilisa óta nem volt ilyen alacsony szinten.

Az S&P nem ment 700 pont alá

A MarketWatch szerint az S&P 500-as index, amely a legszélesebb merítésű a New York-i tőzsdén, majdnem 700 pont alatt zárt. Végül az index 700,82 pontot végzett, 34,27 pontos, azaz 2,7 százalékos esés után.

Az American International Group Inc. biztosító tavaly az utolsó negyedévben 61,7 milliárd dolláros veszteséget szenvedett, ez az Egyesült Államok gazdaságtörténetében az eddigi legnagyobb vállalati veszteség egyetlen negyedévben. A társaság most újabb támogatási megállapodást kötött az amerikai kormánnyal, mivel túl nagynak tartják, semhogy megengedhető legyen a cég bukása.

Az AIG tavaly 150 milliárd dollárhoz jutott az amerikai adófizetők pénzéből, most újabb 30 milliárd dollárra számíthat. Az új mentőcsomag révén elkerülhető a biztosító hitelbesorolásának további rontása, ami az AIG-nek dollármilliárdos többletkiadást jelentene.

Az AIG, amely a világ több mint 130 országában működik, nemrég még a világ piaci érték alapján számított legnagyobb biztosítója volt. Tavaly egész évben vesztesége 99,29 milliárd dollár volt.

Az AIG-vel kapcsolatos hírek nyomán elsősorban a pénzügyi ágazat gyengélkedett. A kockázatvállalási hajlandóságot tovább rontotta, hogy az EU vezetői értekezlete nem jutott egyezségre a Kelet-Európának juttatandó egységes mentőcsomagról.

Buffették is rontottak a hangulaton

A negatív hangulathoz hozzátartozott az is, hogy Warren Buffett cége, a Berkshire Hathaway a könyv szerinti értéket tekintve még sosem vesztett annyit, mint a legfrissebb jelentésük szerint. Warren Buffett a világ leggazdagabb embere, akinek befektetéseit sokan tekintik irányadónak. A könyv szerinti érték esése azonban azt mutatja, hogy a Berkshire az utóbbi időben túl sok pénzügyi papírt birtokolt, márpedig a tőzsdén nagyott estek a bankrészvények.

A tőzsdén uralkodó negatív hangulatot az sem tudta megtörni, hogy a vártnál jobban alakult az amerikai feldolgozóipar beszerzőmenedzser-indexe: az ISM intézet által kezelt mutató 35,8 pontra nőtt februárban a januári 35,6 pontról. Bár az 50 pont alatti érték még zsugorodást jelez az ágazatban, a februári mutató magasabb lett az elemzők által várt 33,8 pontnál, és ezzel az ágazati kilátások javulását sugallja.

Tőzsdezáráskor New Yorkban az euró 1,2576 dolláron állt. A bankközi piacon az euró ekkor 306,25-306,30 forintot ért, a dollár 243,48-243,91 forinton volt.