Nem volt vita a kamattartásról

Vágólapra másolva!
Egyhangú döntés született a monetáris tanács legutóbbi kamatdöntő ülésén, a tagok mindegyike a 9,5 százalékos jegybanki alapkamat szinten tartására szavazott - áll az ülés pénteken közzétett jegyzőkönyvében.
Vágólapra másolva!

Az MNB közlése szerint a tanácstagok egyetértettek abban, hogy a jelenlegi helyzetben óvatos, kiváró monetáris politikára van szükség.

A tagok közül többen úgy vélték, hogy az év eleje óta a közép-kelet-európai gazdaságokban túlzott mértékű és sebességű leértékelődés következett be, ami piaci zavarokhoz vezethet és elkerülendő. Noha bizonyos árfolyam-korrekció a globális szinten zajló folyamatok - a tőkeáttételek csökkenése és a finanszírozási feltételek romlása - miatt az adott helyzetben valóban elfogadható, a régiót és Magyarországot érő jelenlegi elhúzódó sokk túlhaladja a fundamentumokkal és a körülmények változásával magyarázható mértéket - állapítják meg.

Többen azt hangsúlyozták, hogy a regionális problémák megoldásában a hazai monetáris politikai lépéseknek csak marginális hatása lehet. A testület szerint az elmúlt hónapokban a világgazdasági környezet és a növekedési kilátások a korábban vártnál nagyobb mértékben romlottak, így a recesszió mélyebb és hosszabb lehet.