Vágólapra másolva!
A szerb kormány négyszeresére növelné az IMF által felajánlott hitelkeretet, amely ezzel 2 milliárd dollárra emelkedne. A Fitch szerint létfontosságú az országnak, hogy megegyezzen a Valutaalappal.
Vágólapra másolva!

A kormány heteken belül lezárná az erről folyó tárgyalásokat - írja a Bloomberg. Borisz Tadic nem hívná le a kiutalt összeget, amelyre a kormányzat szerint szükség van, hogy a balkáni ország átvészelhesse a válságot.

"Életfontosságú" Szerbia számára a megegyezés a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy hitelcsomagról, írta hétfői londoni elemzésében a Fitch Ratings. A Fitch Ratings londoni elemzőinek becslése szerint a szerb folyómérleg-hiány tavaly a hazai össztermék-érték (GDP) 18 százalékára duzzadt az előző évben mért 13,3 százalékról. Emellett - szintén a Fitch saját becslése szerint - a folyó devizabevételekhez mért bruttó küladósság 144 százalék volt 2008 végén, jóllehet a befektetési sáv alatti, "BB" adóskockázati sávba sorolt szuverén adósok középértéke 85 százalék. Szerbia is ebben a magas hozamú adósbesorolási sávban van a Fitch listáján, rendkívül gyenge "BB mínusz" osztályzattal, amelyre leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás érvényes.

Ha Szerbia besorolása innen tovább romlik, akkor a szerb adósosztályzat a már igen magas befektetői kockázatra figyelmeztető "B" kategóriába kerülne át.

A Fitch Ratings becslése szerint az idén 6,8 milliárd euró szerb küladósság jár le. Jóllehet - a magánszektorral összehasonlítva - a szuverén adósságszolgálat mérsékelt, azonban lehetetlen az állam mint adós elszigetelése a szélesebb gazdasági szférára ható nyomásoktól, fogalmaznak a hitelminősítő londoni elemzői. A magánszektor magas devizaadósság-szolgálata a külső hitelforrások szűkössége idején ugyanis további nyomást gyakorolhat a helyi valutára és a devizakészletekre, és ronthatja az állam pénzügyi mérleghelyzetét.

A hivatalos szerb devizakészlet január végén 8 milliárd euró volt a 2007 végén mért 9,6 milliárd euró helyett; az apadást részben a dinár árfolyamkilengéseinek enyhítésére végrehajtott jegybanki intervenciók okozták, áll a Fitch hétfői londoni elemzésében. Ebben a környezetben nem csupán az új IMF-megállapodás életfontosságú Szerbia számára, hanem az egyezséghez járuló gazdasági kiigazítási program hosszú távú végrehajtása is.

Erre valamelyes biztosítékot nyújt az, hogy a következő négy évben - legalábbis a tervek szerint - nem lesznek választások, és megvan az akarat a szorosabb EU-integrációra is. Ugyanakkor a hét párt alkotta "esetlen" kormánykoalíció - amelyben több, populista programmal megválasztott párt is jelen van -, valamint a különböző érdekcsoportok ellenállása miatt kockázatok terhelik a gazdaságpolitikai fegyelem hosszabb távú fenntarthatóságát, áll a Fitch Ratings elemzésében.