Új állást kereshetnek az amerikai bankvezérek

Vágólapra másolva!
Az amerikai képviselőház elfogadta azt a javaslatot, miszerint az 5 milliárd dollárnál több költségvetési pénzt kapó amerikai bankokban komolyan megadóztatnák a munkavállalói bónuszokat. Sokan a munkaerő elmenekülésétől tartanak.
Vágólapra másolva!

Amennyiben a javaslat törvénnyé vélik, akkor a legnagyobb amerikai bankok komoly problémával nézhetnek szembe, a képzett munkaerő ugyanis jó eséllyel új állást keresne - írja a Reuters.

A szenátusi jóváhagyásra váró javaslat szerint az érintett bankok esetében az évi 250 ezer dollárnál többet kereső munkatársak bónuszára 90 százalékos adót vezetnének be.

Az AIG bónuszai kiverték a biztosítékot

A bónuszok azért kerültek az állami figyelem középpontjába, mert több csődközelbe került és megmentett bank, illetve egyéb pénzügyi társaság komoly pénzeket fizetett ki a vezetőknek az utóbbi időben. Legutóbb a több mint 170 milliárd dollárt kapó AIG biztosító 165 millió dolláros bónuszbotránya kavarta fel az állóvizet, az üggyel kapcsolatban Barack Obama elnök is felháborodását fejezte ki.

A Reutersnek nyilatkozó elemzők szerint a javaslat célja (a pénzügyi intézmények gazdálkodásának ésszerű keretek közé szorítása) elfogadható, de a megoldási javaslat szörnyű következményekkel járhat. Sokan attól tartanak, hogy a képzett bankárok egyszerűen elhagyják majd az amúgy is komoly gondokkal küzdő bankokat, illetve akár az országot is, mások azonban azzal érvelnek, hogy a mostani válság is nagy részben az amerikai bankárok rossz döntéseinek következménye.

A politikai elemzők szerint ez utóbbi tényező miatt a közutálatnak "örvendő" bankoknak most szinte semmi esélye sincs a törvény ellen lobbizni Washingtonban.

Hamarabb törleszthetnek a bankok

Az érintett bankok között lehet a JPMorgan Chase & Co, a Bank of America Corp, a Citigroup Inc, a Goldman Sachs Group ás a Morgan Stanley is. Arra is van esély, hogy a törvénym felgyorsítja majd az állami pénzek visszafizetését, a 10 milliárd dollárt kapó Goldman Sachs és a Bank of America Corp már közölte is, hogy a lehető leghamarabb törleszteni fog.

A Reuters-nek névtelenül nyilatkozó banki szakember a Nagy Francia Forradalommal vont párhuzamot, ugyanis szerinte arról van szó, hogy a válság kedvezőtlen hatásai miatt felháborodott nép "a bankok fejét teszi be a guillotine alá".