Másfél hónapos csúcson a Wall Street

Vágólapra másolva!
Hat heti csúcson zártak a vezető New York-i tőzsdemutatók csütörtökön. A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 3,8 százalék (58,05 pont) emelkedéssel 1587,00 ponton fejezte be a napot. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 7924,56 ponton zárt 2,3 százalék (174,75 pont) erősödéssel.
Vágólapra másolva!

A csütörtöki emelkedéssel a Nasdaq mutatója már nyereséget mutat az év eleji szinthez képest. A DJIA indexe a március 9-i mélypont óta látványosan, 21 százalékkal erősödött, de még mindig alacsonyabb a mutató, mint az év elején volt.

Piaci elemzők azzal számolnak, hogy még egy rövid ideig tart a tőzsdék szárnyalása, utána azonban jelentősebb gyengülés következhet be. A kereskedők azt mondták, hogy a héten megismert makroadatok a gazdaság feléledését sugallják, miközben a csütörtökön ismertetett, tavalyi utolsó negyedévi GDP alakulásra vonatkozó adat kedvezőbb lett a vártnál.

Dennis Lockhart, az amerikai jegybank (Fed) atlantai kormányzója ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy nem szabad gyors következtetéseket levonni egyetlen hónap makroadatai alapján. Szerinte a recesszió még néhány hónapig eltart.

Az Egyesült Államok gazdasága éves szinten 6,3 százalékkal zsugorodott a tavalyi negyedik negyedévben - közölte csütörtökön az amerikai kereskedelmi minisztérium második becslésként, a korábbi 6,2 százalékos GDP-csökkenési becslést kissé módosítva. Az elemzők 6,7 százalékos GDP-zsugorodás bejelentését várták.

Javuló hangulat

Erősítette a befektetői derűlátást, hogy a Best Buy - a legnagyobb amerikai elektronikai termékárusító kiskereskedelmi cég - negyedéves eredményei a szakértők által várt szint felső határát súrolták. A vállalat eközben bejelentette, hogy éves adatai a vártnál jobbak lesznek.

Drágultak a járműipari papírok Barack Obama amerikai elnöknek arra a megjegyzésére, hogy az autógyártók még további állami támogatásban részesülhetnek.

Csütörtökön sikeres volt a pénzügyminisztérium újabb, ezúttal 7 éves lejáratú kötvénykibocsátása, ami erősítette a részvényeket. Szerdán meglehetős érdektelenség kísérte az 5 éves lejáratú állampapír-kibocsátást. Emiatt akkor rövid időre a negatív tartományba kerültek a vezető tőzsdemutatók.

Drágul az arany és az olaj

A nyugati féltekén irányadó WTI olajfajta ára 1,57 dollárral 54,34 dollárra erősödött.

Tőzsdezáráskor New Yorkban az euró 1,3516 dollárra gyengült a szerda késő esti 1,3589 dollárról (-0,54 százalék). A dollár 98,78 jenre erősödött az előző napi 97,51 jenről (+1,30 százalék).

New Yorkban az arany ára unciánként a legközelebbi, márciusi határidőre 4,20 dollárral 939,60 dollárra emelkedett.