Már nincs ajánlat a Zsolnay üzletrészére

Vágólapra másolva!
Visszavonta a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. kisebbségi tulajdonrészének megvételére vonatkozó ajánlatát a Matyi Dezső érdekeltségébe tartozó Pécsi Direkt Kft. - közölte Tóth Bertalan, Pécs alpolgármestere az MTI-vel kedden.
Vágólapra másolva!

A szocialista politikus beszámolt arról, hogy Matyi Dezső és a képviseletében eljáró ügyvédek hétfőn szóban és írásban is jelezték, hogy a társaság eláll vételi szándékától, miután megismerték az önkormányzatnak a vevővel szemben támasztott, szindikátusi szerződésben rögzítendő feltételeit.

Tóth Bertalan az "önkormányzat érdekeit védő" feltételek között említette az új befektető menedzsmentjogainak korlátozását. A porcelánmanufaktúra 150 millió forint feletti kötelezettségvállalásait már közgyűlési hatáskörbe utalnák, valamint, ha a vevő mégsem vállalná a gyár költöztetését, a városi vagyonkezelő Pécs Holding Zrt. elállhat a szerződéstől, megvonhatná a kisebbségi tulajdonos menedzsmentjogait, továbbá névértéken vásárolhatná vissza a tulajdonrészt.

Az alpolgármester utalt rá, hogy a pécsi közgyűlés múlt hét csütörtöki ülésén döntött a Zsolnay 49 százalékos részének eladásáról, és arról, hogy a pályázók közül először a kisebbségi tulajdonért 800 millió forintot ajánló Pécsi Direkt Kft.-vel, majd a 698 millió forintot kínáló máltai TECLIMA Kft.-vel folytat egyeztetéseket.

Tóth Bertalan megjegyezte: a Pécsi Direkt Kft. visszalépése után a TECLIMA Kft.-vel egyeztetnek, s ha nem sikerül megállapodni, a pályázatot eredménytelenné nyilvánítják.

Úgy vélte, hogy ez esetben teljesen új stratégiát kell kidolgozni a Zsolnay működésére vonatkozóan, mert olyan nehéz gazdasági helyzetben van, hogy befektető nélkül az év közepére akár fizetésképtelenné is válhat a nagy múltú manufaktúra.

A kisebbségi befektető bevonása azért vált szükségessé, mert a gyár korszerűsítéséhez, a költséghatékony termeléséhez, és az Európa Kultúra Fővárosa (EKF) program miatti költözéséhez önerőből sem a önkormányzat, sem a gyár nem tud tőkét biztosítani.

A Zsolnay az elmúlt években folyamatosan veszteséges volt, és az ellehetetlenülés veszélyeztette. A cég 2006-ban másfél milliárdos hitelállományával együtt az ÁPV Zrt.-től térítésmentesen került a városi önkormányzat tulajdonába.

A város tavaly előbb egy 717 millió, később pedig 500 millió forintos tőkeemelést hajtott végre, amikor a Pécs Holding Zrt.-be apportálta a cég részvényeit, s 860 millió forintért mintegy 31 ezer négyzetméteres területet is megvásárolt a vállalattól, mivel az EKF-program egyik kulcsberuházása, a Zsolnay Kulturális Negyed a tervek szerint a gyártelepen valósul meg.