Vágólapra másolva!
Félreértés lehetett az oka annak, hogy 312-ig nem gyengült a forint az euróval szemben. Az újabb negatív rekord mögött az állhat, hogy a közép-kelet-európai régió pénzügyi felügyeletei közösen adtak ki nyilatkotzatot, melyben a régió országainak külön kockázatkezelését kérték. Ezen a nyilatkozaton azonban nem szerepelt a PSZÁF vezetőjének aláírása - tudta meg a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Bár a forintpiacon Csépai Miklós erősödésre számított a lengyel zloty jelentős felértékelődése miatt, a hazai deviza reggel rohamszerűn egészen 312-ig, azaz új rekordra gyengült azeuróval szemben. A PSZÁF aláírása ugyanis állítólag egy pénzügyi szempontból fontos nyilatkozatról hiányzik.

Csépai Miklós a Raiffeisen szakértője hangsúlyozta, hogy a régió többi országa joggal deklarálja azt, hogy nekik nincsen szükségük a Gyurcsány Ferenc által a térség számára kért összegre, ezért adtak ki nyilatkozatot az ügyben. Még nem tiszta, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami felügyeletétől miért nem írta alá senki a nyilatkozatot, azért nem tudni, hogy félreértés történt, vagy Magyarország valóban nem kívánta aláírni a dokumentumot.

Az viszont biztos, hogy Gyurcsány Ferenc, Veres János és Bajnai Gordon Londonban jártak, ahol nem sikerült meggyőzni a befektetőket arról, hogy tőkéjüket Magyarországra hozzák. Gyurcsány Ferenc közölte a befektetőkkel, hogy Magyarországon van egy olyan mondás, hogy "bajban ismerszik meg a barát", ebből aztán Londonban könnyen lehet, hogy levonták a következtetést az ország pénzügyi helyzetével kapcsolatban.

Saját pályára állhat a forint

Akármit is gondolnak Londonban, az látszik, hogy a térség devizái közül egyedül a forint gyengül. A zloty 4,77-ről 4,72-re, a cseh korona 28-ról 27,5-re erősödött az euróval szemben. Ha a forintnak nem sikerül visszakapaszkodnia rövid úton régiós társaihoz, akkor Csépai Miklós akár a 320-as forint/euró árfolyamot is elképzelhetőnek tartja a közeli jövőben.

Hasonlóan vélekednek a Commerzbank elemzői is: a pénzintézet piaci kommentárja szerint a vasárnapi uniós csúcstalálkozó kapcsán elhangzott, hogy a régiós országok között gazdasági szempontból jókora különbségek vannak, nem szabad őket együtt kezelni. Magyarország a befektetők szemében sokkal gyengébbnek tűnik. Ezért a Commerzbank előrejelzői úgy attól tartank, a forint elszakadt a régiós mozgásoktól, és saját pályára áll és fokozatosan gyengül az euróval szemben. A bank szakértői nem látnak okot a forinterősödésre, ami ugyan nem kizárt, ám a további gyengülést reálisabb forgatókönyvnek tartják.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője ugyanerről számolt be: a forint akkor "szakadt le" a régiós valutáktól, amikor a cseh, a lengyel, a szlovák, a bolgár és a román jegybankok - úgyis mint pénzügyi felügyeleti szervek - közös nyilatkozatot tettek közzé, amelyben tiltakoztak az ellen, hogy a közép-kelet-európai régiót egy egységként kezeljék. Magyarország nem szerepel a közleményt aláíró országok között, de azt nem tudni, hogy miért.