Vágólapra másolva!
Az eurózónában az ipar és a szolgáltatások hanyatlásának üteme mérséklődött márciusban - derül ki a Markit kutatóintézet által összeállított menedzserindexből. Mind az iparra, mind pedig a szolgáltatásokra vonatkozó mutató fellülmúlta a szakértői várakozásokat.
Vágólapra másolva!

A szolgáltatásokra vonatkozó beszerzői menedzser index 40,1 pontra emelkedett márciusban, ami ugyan még visszaesést jelez - mivel az index az 50 pontos küszöb alatt van-, de meghaladja a februári 39,2 pontot és az előrejelzésekben szereplő 39,0 pontot is.

A bizalom visszatérőben van a szolgáltatói szektorban, mivel a "helyzet már sokkal rosszabb nem lehet"- értékelték az adatoka szakértők. Az ágazat cégei a kilátásokat illetően is derűlátóbbak: a 12 hónapra előretekintő várakozások indexe 47,5 pontra javult a februári 46,1 pontról. Az eurózóna feldolgozóiparában is lassul a visszaesés üteme, a szektor beszerzői menedzserindexe 34,0 pontra javult márciusra a februári 33,5 pontról és felülmúlta az elemzői várakozásokban szereplő 33,4 pontot.

A két szektor teljesítményét együttesen jelző összevont index a februári 36,2 és a prognózisokban szereplő 36 ponttal szemben 37,6 pontra javult. Elemzők szerintó ez arra utal, hogy a recesszió ellen bevetett globális erőfeszítések, a kormányzati kiadások növelése és a hitelkamatok mérséklése esetleg megindítja az élénkülés lassú és hosszan elnyúló folyamatát.