Vágólapra másolva!
A hónap végéig lehívja Magyarország az európai uniós hitelkeret második, 2 milliárd euró összegű részletét - közölte Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára pénteken. Az EU március 11-én elfogadta, pénteken pedig közzétette, hogy egyetért a magyar kormány által elhatározott, a válságot kezelő gazdasági intézkedésekkel. Az államtitkár úgy fogalmazott: ez a magyar kormányzati politika elismerését jelenti.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyminisztérium pénteki közleménye szerint folyamatban van a második, 2 milliárd euró összegű részlet pénzügyi kondícióinak kialakítása a 2008. novemberi hitelmegállapodásban foglaltaknak megfelelően. Szükségessé vált ugyanakkor a magyar gazdaságpolitikai program felülvizsgálata, és ennek megfelelően a hitelcsomag további hitelrészleteinek lehívásához kapcsolódó gazdaságpolitikai feltételrendszer módosítása. A 3. és 4. részletre vonatkozó, módosuló gazdaságpolitikai feltételeket egy kiegészítő megállapodásban rögzítették március 11-én. A változás a hitelmegállapodásban foglaltakat nem érinti, annak módosítására nincs szükség - áll a közleményben.

A közleményben emlékeztetnek, hogy az Európai Unióval a hitelmegállapodást, valamint az egyes hitelrészletek lehívásához kapcsolódó gazdaságpolitikai kritériumrendszert rögzítő megállapodást Magyarország 2008. november 19-én írta alá. A 6,5 milliárd euró összegű hitelkeret első részletének lehívása 2009. december 9-én megtörtént.