Londonban bíznak a kamatcsökkentésben

Vágólapra másolva!
A gyenge forint ellenére is folytatódik a dezinfláció Magyarországon, mondták szerdán, a vártnál kissé magasabb februári inflációs adatok után londoni feltörekvő piaci elemzők, akik szerint hosszabb távon a pénzügypolitikai enyhítés sem áll le.
Vágólapra másolva!

A KSH szerdai közlése szerint a fogyasztói árak az idén februárban 3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. Az MTI által előzetesen kérdezett nagy londoni befektetési és gazdaságelemző házak többsége már 3 százalék alatti éves inflációt várt a múlt hónapról. A citybeli prognózisok széles, 2,6-3,0 százalékos sávban mozogtak, az előrejelzési átlag 2,78 százalék volt. Januárban 3,1 százalékos éves inflációt mértek Magyarországon.

A szerdai adatismertetés után Neil Shearing, a Capital Economics közép-európai közgazdásza az MTI-nek azt mondta: jelenleg a forint gyengesége az egyetlen olyan tényező, amely inflációs nyomást gerjeszt a magyar gazdaságban. Ez a következő néhány hónapban még éreztetheti hatását, de a magyarországi infláció ezzel együtt is "történelem", tekintettel a belső fogyasztás "összeomlására", fogalmazott a londoni elemző.

Shearing szerint az év későbbi szakaszában az éves összevetésű infláció 2 százalékig is süllyedhet. A Capital Economics elemzője azt jósolja, hogy jóllehet ebben a hónapban valószínűleg még nem lesz jegybanki kamatcsökkentés, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapkamata azonban az év végéig 6 százalék környékére csökkenhet.

Stabil forint hozhat alacsony kamatot

A Bank of America-Merrill Lynch londoni befektetési részlegének e héten kiadott legújabb térségi elemzése szerint az elmúlt időszak meredek forintgyengülése után "bonyolultabbá váltak" ugyan a pénzügypolitikai kilátások, de a ház ezzel együtt is 6,5 százalékra csökkenő jegybanki kamattal számol 2009 végéig.

A cég szerint a magyar infláció csökkenésének "rá kell ébresztenie a (jelenleg inkább kamatemelést árazó) piacot" arra, hogy a magyar jegybanknak lesz módja a további kamatcsökkentésre, amint a forintárfolyam stabilizálódik. A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői már áprilisra várnak egy fél százalékpontos magyarországi kamatcsökkentést.

Moody's: meredek GDP zuhanás az idén

A szerdai inflációs adatismertetés után Christine Li, a Moody's közgazdásza is a belső fogyasztás meredek zuhanását, emellett a továbbra is alacsony nyersanyagárakat emelte ki a magyarországi inflációra ható fő tényezők közül. A ház az idén 3,4 százalékos, és még jövőre is 1 százalékos visszaesést vár a magyar hazai össztermék-értékben (GDP), a feszes hitelkondíciók és a gazdasági aktivitási mutatók gyors gyengülése miatt.

A Moody's londoni szakértője mindezek alapján 2009 végére 2,1 százalékig csökkenő inflációt jósol, megjegyezve, hogy a tervezett áfa-emelés az év során "enyhe kiugrást" okozhat az inflációban.