Vágólapra másolva!
Románia, amely tavaly még kiemelkedő ütemben növekedett, mély recesszióba süllyed az idén, de legkésőbb jövőre, áll vezető londoni befektetési házak legújabb előrejelzéseiben. Citybeli elemzők szerint ha a román bankrendszer komoly nyomás alá kerülne, az a térség más országaiban is gondokat okozhat.
Vágólapra másolva!

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport londoni részlege által befektetőknek összeállított napi felzárkózó piaci helyzetértékelésének csütörtöki kiadása felidézi, hogy a tavalyi utolsó negyedévben már csak 2,9 százalékos volt a román hazai össztermék-érték (GDP) éves összevetésben számolt növekedési üteme az előző negyedévben mért 9,2 százalék után.

A ház ennek alapján tovább rontotta a román gazdaságra adott, eddig is súlyos recessziót valószínűsítő idei előrejelzését, és most már 4 százalékos GDP-mínuszt vár a korábbi prognózisaiban szereplő 3 százalékos visszaesés helyett.

A JP Morgan az indokok között említette a fogyasztói kereslet esése mellett a román ingatlanpiacon megindult korrekciót, amelynek során a lakásárak a 2008 eleji csúcsról eddig hozzávetőleg 25 százalékot zuhantak. Az átlagár azonban ezzel is csak a 2007 közepi szintig süllyedt vissza, így "van még hely" a további áreséshez. Ha az árak tovább csökkennek, az már "depresszív" hatással lenne a román építőiparra, áll az elemzésben.

A cég a fő romániai kockázatnak a nagyarányú árfolyamgyengülést tartja, tekintettel arra, hogy a teljes romániai hitelállományon belül 60 százalékhoz közelít a devizaalapú kölcsönök aránya, és a devizában folyósított hitelek értéke több mint a kétszerese a devizabankbetétekének.

A JP Morgan londoni elemzői szerint ha a helyzet válságosra fordul Romániában, az valószínűleg sújtaná a román piacon jelenlévő nyugat-európai bankokat, ami a térség még viszonylag egészséges bankrendszerrel bíró más országaiban is gondokat okozhat.

Más nagy londoni házak is jósolják már a romániai recessziót, és általános citybeli véleménnyé vált, hogy a térség egésze recesszióban lesz az idén, sőt több ország jövőre is.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni befektetési részlegének heti európai feltörekvő piaci helyzetértékeléséinek legutóbbi kiadásában az áll, hogy a ház az igazán mély romániai recessziót 2010-ben várja, 5 százalékos GDP-visszaeséssel; 2009-re 1,5 százalékos mínuszt valószínűsít.

A cég Magyarországra az idén 4,5 százalékos, és még jövőre is 1 százalékos GDP-visszaesést jósol, emellett Csehországban és Lengyelországban is 1,7 százalékos, illetve 1,0 százalékos recessziót valószínűsít az idén, szerény jövő évi fellendüléssel.