Vágólapra másolva!
A "Titanic-hangulatú" rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozó után az Európai Uniónak be kell bizonyítania, hogy a gazdasági válságkezelésben nem a problémát, hanem a megoldást jelenti. Ennek feltétele a közös uniós gazdaságpolitika kialakítása az eurózövezet politikai irányításával, véli Bernard Guetta külpolitikai elemző, a Libération című francia baloldali napilap szerdai számában megjelent publicisztikájában.
Vágólapra másolva!

A francia elemző szerint az Európai Unió állam- és kormányfőinek vasárnap Brüsszelben tartott rendkívüli csúcstalálkozóján "semmiről sem született döntés", mert a Magyarország által az újonnan csatlakozott országoknak javasolt stabilizációs és integrációs program és a Franciaország által az európai autóiparnak javasolt mentőöv elutasítása helyett az egyedi esetek kezelése "semmit sem jelent".

A hajó csak azért nem süllyedt el - írja Guetta -, mert az európaiaknak sikerült elkerülniük nyilvánosan a széthúzást, elítélték a protekcionizmust, és kilátásba helyezték, hogy esetleg lerövidítik az ERM-II. árfolyamrendszerben kötelezően eltöltendő - jelenleg két évi - időszakot az eurócsatlakozásra váróknak.

A válság az EU próbatétele

Az elemző figyelmeztet: először fordul elő, hogy egy nemzetközi válság az európai szolidaritást teszi próbára, szociális és várhatóan politikai elégedetlenséget is okozva a tagországokban.

A helyzet azért is veszélyessé vált, mert az európai parlamenti választásokon a választók maguk fognak ítéletet mondani az EU-ról, amely egyre kevésbé tűnik lelkesítőnek. A közös megoldások hiányában pedig a választók feltehetően a nemzeti, köztük protekcionista megoldások közül fognak választani, hangsúlyozza a politológus.

Egyedül nem megy az EU tagjainak

Arra is felhívja a figyelmet, hogy nemcsak az EU egységének a szétesése fenyeget, hanem az is, hogy a tagországok az eddigieknél is rosszabb gazdasági helyzetbe kerülnek. "A legtörékenyebbek meggyengülése a kereskedelmi kapcsolatok visszaeséséhez, azaz a jelenlegi belső piac legerősebb pilléreinek, első helyen a német export csökkenéséhez is vezet", tette hozzá.

Véleménye szerint Európában nincs egyetlen olyan erős ország sem, amely egyedül befolyással bírna a globalizált világgazdaságban, és olyan sincs, amely egyedül hallatni tudja hangját a nemzetközi politikai színtéren, ezért a jelenlegi válság arról is szól, hogy milyen erőviszonyok fogják meghatározni a XXI. századot. Ezen okból is "nagyobb sebességre kell kapcsolnia az EU-nak és be kell bizonyítania, hogy nem a problémát, hanem a megoldást jelenti", mutat rá az elemző.

Egységes politikai irányításra van szükség

A megoldáshoz pedig Guetta szerint négy feltételnek kell teljesülnie: Nicolas Sarkozy francia államfő javaslata alapján politikai irányítást kell adni az euróövezetnek, azért, hogy kialakuljon olyan közös uniós gazdaságpolitika, amely mögé minden tagállam fokozatosan felsorakozhat.

Ezt követően a nagy európai infrastrukturális beruházásokhoz európai kölcsönöket kellene elindítani, amelyek egyformán támogatnák a gazdaságilag leggyengébb és a legerősebb uniós tagokat.

Harmadik lépcsőként az európai ipari ágazatok jövőjéről kellene közös politikát kialakítani, az Airbus mintájára, negyedik feltételként pedig - azért hogy az előző három megvalósulhasson - Guetta szerint az európai állampolgároknak magukévá kellene tenniük az európai gazdasági összefogás gondolatát.